След тридневния спад на S&P 500 основните борсови индекси в САЩ се покачиха в сряда.

Широкият индекс нарасна с 0,9%, Dow Jones Industrial Average добави 1,2%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0,5% нагоре.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 4,195% от 4,233% предходния ден, обръщайки скорошното си покачване.

Отвъд океана японската йена падна до най-ниското си ниво спрямо долара от 90-те години на миналия век, тъй като намаляват очакванията, че централната банка на Япония ще повиши лихвите отново скоро. Спадът даде тласък на борсовия индекс Nikkei 225.

В Европа Stoxx Europe 600 затвори на нов връх.

Инвеститорите на Уолстрийт приветстват комбинацията от устойчива икономика, забавяне на инфлацията и сигналите на Федералния резерв от миналата седмица, че може да намали лихвените проценти три пъти през останалата част от годината, обобщава The Wall Street Journal.

Междувременно главните финансови директори стават все по-оптимистично настроени към икономиката. Последното проучване на университета Дюк и клоновете на Федералния резерв в Ричмънд и Атланта, показва широко нарастване на оптимизма. Финансовите директори преразглеждат прогнозите си за по-висок растеж на реалния БВП и увеличават очакванията за финансовите перспективи на компаниите си в сравнение с предходното тримесечие.

S&P 500 се насочва към грандиозно първо тримесечие

Към момента американският бенчмарк индекс е нараснал с 10% от началото на годината. Очаква се това да бъде най-добрият му старт от 2019 г.

Въпреки че имаше слабости на фондовия пазар, те не са продължавали повече от няколко сесии, отбелязва WSJ.

И не само малката група технологични компании с мегакапитализация участват в ралито. Всички с изключение на един от 11-те сектора на S&P 500 се повишават.

Индексът Russell 2000, обхващащ акциите с малка капитализация, също е нагоре, нараствайки с 4,3%.

Доминацията на Великолепната седморка в S&P избледнява след резките отстъпления на Tesla и Apple през първото тримесечие, но останалата част от пазара остава жизнена. Над половината от акциите в S&P 500 достигнаха нови 52-седмични върхове.

По-специално акциите, свързани с изкуствения интелект, се търгуват по-високо, удължавайки ръста, който започна миналата пролет.

Акциите на Nvidia, която произвежда чипове, захранващи AI технологията, са скочили с 82%.

Марк Хатала, 58-годишен професор в Кърксвил, Мисури, купува акции на Nvidia преди над две десетилетия. Сега, предвид чудовищното рали на Nvidia, Хатала планира да се пенсионира в началото на следващата година. „При тази възвращаемост на акциите е абсурдно да продължавам да работя“, каза Хатала, пред WSJ.

Книжата на други компании, свързани с индустрията на полупроводниците, като Advanced Micro Devices, Applied Materials и Micron Technology, са нараснали с над 20%.

Super Micro Computer, която се присъедини към S&P 500 този месец, е нагоре с над 200%.

Поемането на риск също се завръща. В едно от най-шумните първични публични предлагания за последните няколко години, Reddit скочи с 48% в деня на дебюта си на фондовия пазар.

Въвеждането на биткойн борсово търгувани фондове през януари даде началото на бум при криптовалутите, като биткойн е поскъпнал с 61% до момента.

Дори активите-убежища като златото скочиха. Фючърсите на метала се повишиха със 7,1% през март - най-голямото им едномесечно увеличение от юли 2020 г.

Междувременно на пазара се появяват и признаци, напомняща за дните на нулевите ставки през 2020 г. и 2021 г., като съживяването на меме акциите. Последният пример: Trump Media & Technology, компанията-майка на социалната медийна платформа на бившия президент на САЩ Truth Social, скочи с 14% в сряда, след като се покачи с 16% в първия си търговски ден. Компанията е с пазарна капитализация от 9 милиарда долара.

(Не всички меме акции обаче растат - GameStop се срина с 15% в сряда, след като отчете рязък спад в тримесечните продажби.)

Възходящото настроение сред мениджърите на фондове достига най-високото си ниво този март от началото на 2022 г., според проучване на Bank of America. Насочването към акции и склонността към риск на фондовете също са на многогодишни върхове, установява проучването.

Силната икономика на САЩ е в основата на залозите на инвеститорите. Потребителите все още харчат много, работодателите все още наемат, безработицата все още е под 4%. Председателят на Фед Джером Пауъл вярва, че инфлацията остава в низходяща тенденция, въпреки скорошния период от по-горещи от очакваното данни.

Могат ли американските акции да продължат доброто си представяне?

Когато S&P 500 добави 8% или повече през първото тримесечие, той е завършвал останалата част от годината с повишение през 94% от времето, със среден ръст от 9,7% през следващите три тримесечия, според анализ на пазарните данни на Dow Jones на представянето на индекса от 1950 г.

Изборни години като настоящата също завършват с печалби на фондовия пазар в САЩ. От 1950 г. насам S&P 500 се покачва в годината на президентските избори през 83% от времето и има средно 7,3% ръст през тези години, според пазарните данни на Dow Jones.

Все пак при толкова яростно начало на годината някои инвеститори се чудят дали възвръщаемостта няма да стане по-трудна оттук нататък. Компаниите в S&P 500 са спечелили над 9 трилиона долара пазарна стойност след дъното през миналия октомври, според пазарните данни на Dow Jones.

Тази седмица експерт от Goldman Sachs Asset Management предупреди, че американските акции ще имат „ограничен ръст“ оттук нататък. Джеймс Ашли, ръководител на международната пазарна стратегия на GSAM, съветва инвеститорите да погледнат към Индия и Япония.

Анализаторите също така се питат дали корпоративните печалби ще бъдат в крак с оптимизма на инвеститорите. Те очакват компаниите от S&P 500 да отчетат трето поредно тримесечие на ръст в печалбите. Очаква се те да се повишат с над 3% за първото тримесечие спрямо същия период на предходната година, според FactSet. За годината анализаторите очакват 11% ръст на печалбите.

Ако резултатите изостанат от очакванията, инерцията на пазара може да се обърне много бързо, предупреждават експерти.

Акциите ще изглеждат надценени, ако компаниите не успеят да осигурят очакваните печалби. Дружествата в S&P 500 се търгуват около 21 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, което е над петгодишната средна стойност от 19, според FactSet.

На този фон притесненията са инвеститорите да не станат твърде самодоволни, забравяйки за потенциални рискове като по-силна от очакваната инфлация или по-слаби от очакваните печалби.