Магистралата Дунав-Егея може да бъде построена за пет години

1021
Магистралата Дунав-Егея може да бъде построена за пет години

„Реализирането на новата автомагистрала „Дунав-Егея“ за 5 години е напълно реалистично и икономически обосновано“.

Това обяви Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects, по време на представянето на амбициозното начинание пред администрацията и гражданите в град Свищов.

За построяването на АМ „Дунав-Егея“ няма да бъдат изразходвани средства от държавния бюджет на България.


Начинът на нейното реализиране е публично-частно партньорство чрез концесия за строителство.

Финансирането ще бъде изцяло поето от концесионера - чрез собствени капитали и привлечени средства от инвестиционни фондове и водещи европейски банки, обясни Марков.

Проектът на АМ „Дунав-Егея“ предвижда тя да бъде с най-високо ниво на пътна безопастност, високо технологична, с 5G покритие, екологична и изцяло в съответствие със „Зелената сделка на Европа“.

„АМ „Дунав-Егея“ ще спомогне изключително много за икономическия растеж не само на Свищов, но и на всички други общини и региони в България, през които преминава трасето - каза Румен Марков. - Още от сега работим по привличане чуждестранни инвеститори и мащабни бизнес интереси.“

„АМ „Дунав-Егея“ е част от източния клон на проекта „Виа Карпатия“, включващ държавите Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция. Преминаването на трасето на автомагистралата през България е ключова за проекта, части от който вече са в експлоатация, а други са в процес на строителство или проектиране.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg