Allianz Group отчита рекордна печалба за 2019 година

385
Allianz Group отчита рекордна печалба за 2019 година

© Pixabay

Allianz Group постигна изключителни резултати в приходите, оперативната печалба и нетната печалба, независимо от продължаващата тенденция на спад на лихвените нива. Ръстът на вътрешните приходи, коригиран спрямо валутните и консолидационните ефекти, възлиза на 5.9%, като положителен принос за този ръст имат всички бизнес сегменти, съобщават от компанията.

Общите приходи нарастват с 7.6% до 142.4 млрд. евро при 132.3 млрд. през 2018 г.

Оперативната печалба се увеличава с 3% до 11.9 млрд. евро и е в горната граница на обявените от групата цели (11 до 12 млрд. евро). Ръстът на оперативната печалба е продиктуван най-вече от бизнес сегментите животозастраховане и здравно застраховане, благодарение на високия инвестиционен марж, положителната еднократна печалба в Съединените щати и увеличените обеми на бизнеса.


Управлението на активи на трети стани също отчита сериозен ръст на оперативната печалба, благодарение на повишаване на средните нива и положителните ефекти от преводи на чужди валути. Нетните приходи, подлежащи на разпределение към акционерите са нараснали с 6.1% до 7.9 млрд. евро, което се дължи най-вече на нараснала оперативна печалба, на по-добро представяне на неоперативните резултати, както и на по-ниска данъчна ставка.

Базовият приход на акция (EPS) е нараснал с 8.4% през 2019 до рекордните 18.90 (17.43 евро през 2018 г.) евро. Възвръщаемостта на собствения капитал (RoE) достигна 13.6% (13.2% през 2018 г.), като това са най-високите нива за последните десет години. Коефициентът за платежоспособност по Solvеncy II спадна до 212% в края на 2019 г., в сравнение с 229% в края на 2018 г.

Управителният съвет ще предложи дивидент от 9.60 евро на акция за 2019 г. Tова е с 6.7% по-висок дивидент от миналогодишния и девето поредно покачване.

“2019 г. беше още една успешна година с рекордни резултати за Allianz Group. Този резултат е отражение на доверието на нашите клиенти и акционери и отдадеността на нашите служители. Allianz извървя важни стратегически стъпки през 2019 г., като придобиванията, които направихме в Бразилия и Обединеното кралство и основаването на първия застрахователен холдинг в Китай с изцяло чуждестранен капитал. Ние също така допринасяме за обществото: като инициатори на новосъздадения Asset Owner Alliance, под егидата на ООН ние поехме ангажимент да трансформираме нашето инвестиционно портфолио до нулеви емисии до 2050”, споделя Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz SE.

За 2020 година компанията очаква ръст на оперативната печалба с 4.3% до 12 милиарда евро. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg