Общо 1723 души са били арестувани в цяла Франция по време на вчерашните протести на „жълтите жилетки”, прераснали в сблъсъци с полицията, съобщи вътрешното министерство, цитирано от АФП.

От всички задържани - 1220 души остават в ареста. Общо в демонстрациите са се включили 136 000 души - почти толкова колкото излязоха на протести и на 1 декември.

Междувременно премиерът на страната Едуар Филип призова към „възстановяване на националното единство”. Той бе категоричен, че диалогът с мирните демонстранти „трябва да продължи”.

„Никакви данъци не трябва да застрашават нашето национално единство. Трябва да изградим доверието помежду ни чрез диалог, чрез общи действия и чрез обединение”, заяви френският премиер, цитиран от БТА.

Той подчерта, че президентът Еманюел Макрон, за чиято оставка призоваха демонстрантите, съвсем скоро „ще предприеме действия, с които да насърчи този диалог”.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер поздрави действията на полицията, която успя до голяма степен да овладее размириците в Париж.

Макрон в пост в Twitter също благодари на органите на реда за „техния кураж и изключителен професионализъм”.