САЩ дава отсрочка на ЕС за митата върху стоманата и алуминия

1204
САЩ дава отсрочка на ЕС за митата върху стоманата и алуминия

Европейският съюз вероятно ще бъде изключен от групата на държавите, които ще плащат по-високи мита за внос на стомана и алуминий в САЩ, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтизър пред американския Сенат, цитиран от Ройтерс. По думите му по-високите митнически тарифи няма да важат поне докато не приключат преговорите с европейските търговски партньори. 
 
Мярката, която влиза в сила от днес, предвижда увеличаване на митата за внос на стомана и алуминий в САЩ съответно до нива от 25% и 10%. Европейският съюз настоя да бъде изключен от рестрикциите, след като такава отстъпка вече беше направена за Мексико и Канада. 
 
Еврокомисарят по външната търговия Сесилия Малмстрьом заяви, че Общността няма да позволи да бъде заплашвана със средствата на протекционизма. 
 
Робърт Лайтизър днес уточни пред сенаторите, че освен ЕС, преговори за "изключения" от митническите тарифи се водят и с други държави, сред които Аржентина, Австралия, Бразилия и Южна Корея. 
 
Ако такива изключения действително бъдат направени, потенциалният ефект от въвеждането на митата за американския бюджет ще бъде ограничен значително, твърдят икономисти, цитирани от Ройтерс. Целият внос на стомана в САЩ за миналата година възлиза на 33 милиарда долара. Ако от сметката бъдат изключени Канада, Мексико, държавите от ЕС, Аржентина, Австралия, Бразилия и Южна Корея, то по-високите мита ще засегнат само една трета от него. 
 
"Временното отлагане на по-високите мита се приема с много голямо облекчение", заяви председателят на Британската асоциация на търговците на стомана Гарет Стайс. По думите му това осигурява глътка въздух и възможност за изработване на някакво постоянно решешние. Представители на британското правителство също приветстваха отсрочката. 
 
"Правителството ще продължи да работи активно с Европейския съюз и със Съединените щати за постигането на пълно изключване от митническите тарифи, за да гарантира интересите на британските компании. Оставаме обаче загрижени за ефекта, който по-високите мита ще окажат върху глобалната търговия", се казва в изявление на говорителя на британския кабинет. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg