Турската централна банка неочаквано повиши основния си лихвен процент до 50%.

Мотивите за решението са влошаващите се перспективи за инфлацията, а обещанието на финансовата институция е да запази твърда позиция, докато не настъпи значителен и устойчив спад в тенденцията.

„В отговор на влошаването на перспективите за инфлацията Комитетът по паричната политика повиши основния лихвен процент“, се казва в прессъобщение на банката, цитирано от световните агенции.

След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май миналата година новият екип начело на Централната банка повиши основната лихва с 8,5 пункта до 45 на сто в опит да обуздае инфлацията.

Банката обаче запази водещата си лихва на равнище 45% в края на февруари, прекъсвайки цикъла на рестриктивна политика.

Инфлацията в страната се повиши до 67% и се очаква да спадне в средата на годината, въпреки че курсът на лирата намаляващите чуждестранни инвестиции засилиха очаквания за нови повишения на лихвите.

В анкета на Reuters 20 от 22-ма респонденти споделят, че очакват банката да запази лихвения процент стабилен през март, докато другите двама прогнозират увеличение.

Централната банка наскоро предприе и други стъпки за затягане на кредитирането, включително действия по отношение на изискванията за резерви, което накара някои банки или да намалят лимитите на заемите, или дори да спрат да предлагат заеми.

Миналата събота банката повиши максималния лихвен процент при теглене на пари в брой по кредитни карти. Решението за ставката беше взето повече от седмица преди местните избори в цялата страна, където партията на Ердоган се опитва да си върне ключови градове като Истанбул.

Очаква се по-строга фискална политика след вота, което утежнява икономическите трудности за турците след продължилата години криза на разходите за живот, допълва Reuters.