Какво се случи с цените на софийските жилища и наеми през деветмесечието?

2470
Какво се случи с цените на софийските жилища и наеми през деветмесечието?

Деветмесечието приключи и е напълно логично да направим равносметка какво се случи при цените на жилищата и наемите в София за този период.

След разнопосочно движение в цените на недвижимите имоти през месеците на тази година, в крайна сметка за първите девет месеца те са регистрирали понижения.

Спадът при различните типове имоти обаче значително забавя темповете си, в сравнение с предходната година, и е в дипазона между 2.7 и 4.7% съгласно офертите "продава" в един от водещите сайтове за недвижими имоти.


С най-голямо понижение от 4.7% се отличават едностайните жилища. Тяхната цена се понижава от 719 евро за кв. м в началото на годината до средно 685 евро за кв. м към днешна дата.

С най-малко – 2.7%, са поевтинели двустайните апартаменти в столицата - от 727.69 евро на 707.78 евро.

Интересен е фактът, че цените на тристайните апартаменти вече са под 700 евро за кв. м - факт, който се случва за втори път през тази година.

Тристайните се предлагат при средна цена от 699.97 евро в столицата, на фона на 729.66 евро в началото на годината, или понижение за периода от 4.1%

На фона на спада в цените на недвижимите имоти, наемите са се движили разнопосочно при различните типове имоти през деветмесечието.

Наемните нива на тристайните апартаменти в София са се понижили за разглеждания период с 2.1%, до ниво от 2.94 евро за кв. м, в сравнение с 3 евро за кв. м в началото на годината.

За сравнение, наемите на двустайните жилища са се повишили с 2.6% от 3.64 евро на 3.74 евро за деветмесечието.

Наемите на двустайните регистрират минимално изменение от 0.6% до 3.33 евро, от 3.31 евро в началото на годината.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

който и да е
# 0
00:10 | 1 October 2012
ДО #1 - НАЙ-МИ ХАРЕСА ДУМАТА "СЕЛТАЦИТЕ" ЯВНО СИ НЕ САМО ДЪЛБОК И ЗАДРЪСТЕН СЕЛЯНИН, НО И ОТ ПЕЩЕРНИТЕ ТАЛИБАНИ, ЗАСЕЛИЛИ СЕ ПО БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ
до който и да е
# 1
23:09 | 30 September 2012
Точно селтаците като теб се бутат "у центъро", а нормалните хора предпочитат спокойствието на покрайнините и добре уредените квартали. Ама какво ли ти разбира на теб главата...
който и да е
# 2
14:09 | 30 September 2012
СРЕДНИ ЦЕНИ НА КАКВО МЯСТО?, С КАКВИ ЕКСТРИ? ЕДНО Е ДА КУПИШ ПО КВАРТАЛИТЕ НА СОФИЯ ЛЮБИМА ПОКУПКА ЗА СЕЛЯНИТЕ, ДРУГО Е ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, КЪДЕТО СЕЛЯНИТЕ НЕ ИДВАТ И ЗА РАЗХОДКА.
!
# 3
11:09 | 29 September 2012
Няма да си правя труда да чета статията, но сигурно в нея пише, че цените падат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg