Еврозоната не е застрашена от дефлация или общо понижаване на цените, което нанася щети на икономиката, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, според когото сегашното понижение на инфлацията по-скоро идва в подкрепа на конюнктурата.

"Засега не сме изправени пред никакъв риск от дефлация. Ние сме свидетели на дезинфлация (силно намаляване на инфлацията или липса на инфлация - бел. ред.), свързана със силното поевтиняване на суровините. Това е благоприятно развитие", заяви Трише, цитиран от Франс прес, при редовното изслушване пред комисията на икономическите и валутните въпроси на Европарламента.

Много високите цени на петрола и на суровините изиграха неблагоприятна роля за растежа, припомни Трише. Инфлацията достигна пик това лято, подхранена от поскъпването на енергията и бе един от факторите за свиването на потреблението на домакинствата. Трише подчерта значението на новите стъпки на Великобритания и Франция да подкрепят икономиките си с нови спасителни програми за банките, предаде Асошиейтед прес.

"Еврото и еврозоната проявиха способност да устоят на кризата", добави той. Според него единната европейска валута е действала като защита за гражданите от еврозоната. Трише обаче отново предупреди да не се изпускат от контрол държавните финанси заради различните планове за икономическо стимулиране в страните от еврозоната за борба срещу разпространяващата се рецесия.

Той изтъкна, че мерките за бюджетно стимулиране като намаляването на данъците и произтичащото от тях задлъжняване на държавите не бива в никакъв случай да създават опасност от подкопаване на доверието в жизнеността на държавните финанси, което може да доведе до намаляване на ефективността от бюджетното стимулиране. Президентът на ЕЦБ подчерта, че сегашните бюджетни затруднения могат да накарат някои страни да влязат в нормите и да осъзнаят, че Пактът за стабилност и растеж "не е абстрактна рамка".

ЕЦБ иска да получи гаранции, че банките отново ще започнат да финансират икономиката през годината, когато правителствата ще бъдат единственият двигател на търсенето в европейските икономики, изпаднали в рецесия.

Източник: БНР