Хампарцумян: Еврото няма да доведе до драстичен спад на лихвите

4785
Хампарцумян: Еврото няма да доведе до драстичен спад на лихвите

Приемането на еврото би смъкнало лихвите по кредитите в България, но няма да доведе до драстичен спад. Това каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в интервю пред "24 часа". 

По думите му, влизането в еврозоната е изключително важно за страната ни."Би ги намалило (лихвите - бел. ред.), но не драстично. Въвеждането на еврото е изключително важно за България. И откакто сме член на ЕС, не чух солидни аргументи защо не го правим. Като че ли питаме ЕС за въвеждането на еврото по начин, по който да ни кажат “не", посочва Хампарцумян.

Според него, следващото правителство трябва да бъде по-настойчиво в преследването на тази цел. "Защото това ще ни постави в А отбора на Европа. Не разбирам защо някой автоматично би се записал в Б отбора", казва банкерът.

По думите му, ефективното използване на средствата от еврофондовете би ускорило икономическия ръст на страната до 3-4% годишно, но без тези парични потоци ръстът би бил 2%. "Ако искаме по-голям и устойчив ръст, трябва да сме привлекателни за инвеститорите, тъй като и еврофондовете ще свършат в един момент. Нужно е в България да има предвидима политика", казва Хампарцумян.


Според него, без членството в ЕС страната ни би била в доста неизгодна позиция. "Но ако България не беше членка на ЕС, сега щяхме да живеем като бивша съветска република без петрол - с местен диктатор и 5-6 клана, които се борят за икономическа и политическа власт", казва шефът на Булбанк.

По думите му, високото образование е обвързано с по-високите доходи. "Трябва последователна политика не само за икономически растеж, а и за повишаване на нивото на образование. За да се почувства ефектът от това, ще са нужни 10-15 г.", казва Хампарцумян.  

"През последните години нивата на чуждите инвестиции са сравнително ниски. Но това не се отнася само за България. Все пак нашият регион продължава да бъде най-бързо растящият в Европа. У нас продължава да има сделки и проекти, което е видно и от номинациите за конкурса, които показват интереса на световните компании към България", добавя банкерът.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg