Мавродиев: Сребърният фонд не трябва да бъде пипан

1432
Мавродиев: Сребърният фонд не трябва да бъде пипан

„Лично за мен Сребърния фонд не би трябвало да бъде пипан по никакъв начин, средствата в него трябва да стоят, защото това е гаранция за бъдещите пенсии на бъдещите пенсионери“. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пред bTV по повод информацията, че финансовият министър в нарушение на закона посяга към средствата от фонда.

Директният резултат от похарчването на тези резерви непременно ще бъде намаляване на кредитния рейтинг на българската държава, лоши доклади от страна на Международния валутен фонд и кредитните агенции, което пък веднага води до по-висока цена на кредите - както на лихвите по държавния дълг, така и по кредитите на частните лица, т. е. на всички нас, категоричен бе Мавродиев.

Средствата на Сребърния фонд единствено трябва да бъдат умножавани чрез постъпления от приватизация, концесии и съответно от благоразумно и консервативно инвестиране на фонда, според председателя на КФН. Това е фондът, който гарантира устойчивостта на пенсионната система, но в никакъв случай той не е достатъчен, за да изплаща изцяло пенсии, с оглед на модела, който имаме, допълни той.

По думите на Мавродиев, КФН не е орган, който регулира ползването или неползването на сребърния фонд и харченето на средства от него, той се управлява от управителен съвет начело на който е финансовия министър, така че той може да разпорежда харченето на тези средства или съответно инвестирането им с цел доходност. В момента парите стоят в Централната банка по инструкция на управителния съвет и съответно тя ги инвестира с оглед на получаване на доходност.

По повод идеите на финансовото министерство средствата на Сребърния фонд да бъдат инвестирани в по-висоходоходни, но и по-рискови активи, Мавародиев заяви:

„Многократно в последно време съм изказвал мнението си, че това е доста опасно и нередно да се случва, защото инвестицията на тези средства, било то в ДЦК, било в по-рискови инструменти, имам предвид на фондовата борса, представлява сериозна опасност за загубване на тези средства. Като пример бихме могли да посочим срива на индекса на БФБ Sofix, който от 2008 г. досега е намалял с 80%."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

91
# 0
12:02 | 20 February 2012
Няма страшно! Мерки вече са взети - бъдещи "пенсионери" - няма да има :(
91
# 1
11:02 | 20 February 2012
Няма страшно! Мерки вече са взети - бъдещи "пенсионери" - няма да има :(
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg