Американците трупат дългове по кредитните си карти заради инфлацията

579
Американците трупат дългове по кредитните си карти заради инфлацията

© Pixabay

Американците трупат дългове по кредитните си карти, на фона на повишаващите се разходи за живот в страната.

Дългът на домакинствата в САЩ надхвърли 16 трилиона долара за първи път през второто тримесечие, по данни на Федералния резерв на Ню Йорк, цитирани от CNN.

Въпреки скока на лихвите, балансите по кредитните карти са се увеличили с 46 милиарда долара през последното тримесечие.


За последната година дълговете по кредитни карти са скочили със 100 милиарда долара, или с 13%, което е най-голямото процентно увеличение от над 20 години насам.

Кредитните карти обикновено начисляват високи лихвени проценти, когато балансите не са напълно изплатени, което ги прави една от най-скъпите форми на дългово финансиране.

Според Федералния резерв на Ню Йорк, ръстът в балансите по кредитните карти поне отразява покачването на инфлацията, чийто темпове са най-високите от повече от четири десетилетия.

Високата инфлация обаче оскъпява поддържането на салдо по кредитните карти, тъй като Федералният резерв започна агресивно затягане на монетарната политика. На последното си заседание Фед повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта. 

Освен че балансите по кредитните карти се увеличават, американците са отворили и 233 милиона нови сметки по кредитни карти през второто тримесечие. Това е най-големият брой от 2008 г. насам, показва още статистиката.

Кое е по-страшно - инфлацията или рецесията? По всичко личи, че все още няма еднозначен отговор на този въпрос

Високата инфлация принуждава потребителите да теглят и от спестяванията си. Коефициентът на лични спестявания падна до 5.1% през юни - най-ниското ниво от август 2009 г. насам.

Въпреки нарастващите нива на дълга, Федералният резерв на Ню Йорк смята, че за момента потребителските баланси изглеждат като цяло в „силна позиция“.

По-голямата част от увеличението на дълга на домакинствата в САЩ с 2% спрямо предходното тримесечие до 16.2 трилиона долара се дължи на ипотечните кредити. Салдата по студентските заеми не са се променилии са на ниво от близо 1.6 трилиона долара.

Като цяло американците продължават да изплащат дълговете си по график през последното тримесечие, което е отражение на все още силния пазар на труда.

Делът на лошите и необслужваните заеми остава близо до историческите си дъна, въпреки че леко се е увеличил през последното тримесечие.

"С постепенното прекратяване на стимулите, въведени по време пандемията от COVID-19, има групи от кредитополучатели, които започват да изпитват известно затруднение с изплащането на дълговете си“, се казва в доклада на Федералния резерв на Ню Йорк. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

LIDIYA
# 0
15:08 | 8 August 2022
Имате ли нужда от спешен заем на всякаква сума? Тогава свържете се с нас сега, ние даваме всички видове заеми с много ниска лихва от 2%. Свържете се с нас с вашето име, вашата страна: необходима сума на заема: Продължителност на заема: месечен доход: валиден номер на мобилен телефон: пол: свържете се с нас чрез имейл henryadersoncreditinvestment@gmail.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg