ББР отпусна 25 млн. евро на VIVACOM

1475
ББР отпусна 25 млн. евро на VIVACOM

© Pixabay

Българската банка за развитие (ББР) подкрепи един от големите телекомуникационни оператори в България – VIVACOM, с инвестиционен заем в размер на 25 млн. евро, предназначен за подобряване на дигиталната среда и нуждата от по-модерна и устойчива мрежова инфраструктура у нас.

Заемът  бе отпуснат през месец октомври, а матуритетът му е до 5 години, посочват от банковата институция. 

Инвестициите в инфраструктурни проекти от национално значение са сред приоритетите на ББР в изпълнение на стратегията й за икономическо развитие на страната.


Конкретните политики в тази област са отговор на потребностите от модернизиране и развитие на дигиталната инфраструктура с цел разгръщане потенциала на институциите и бизнеса у нас и в региона. Те бяха маркирани и в рамките на международния ББР форум „Инфраструктура за растеж“, който се проведе през април в София.

По данни на Световния икономически форум, има пряка връзка между разгръщането на дигиталната инфраструктура и развитието на икономиката – всеки допълнителни 10% интернет достъп могат да доведат до 1.2% увеличение на ръста на БВП на развиващите се държави.

Голяма част от компаниите се насочват все повече към създаване на своите бизнес модел с фокус върху дигиталните комуникации и този преход е показателен за нуждата от модернизация на мрежите и инфраструктурата.

Според един от основните европейски  документи – „Програмата в областта на цифровите технологии за Европа“, ускоряването на високоскоростен достъп до интернет ще позволи да се извлекат максимални ползи от наличието на единен цифров пазар за домакинствата и фирмите.

Към момента, по данни на Евростат, в България има най-ниското разпространение на широколентов интернет в домакинствата сред всички страни-членки на ЕС.

Инвестиционният заем, отпуснат на VIVACOM, ще подпомогне промяната на тази статистика, като бъде насочен за допълнително развитие и увеличение капацитета на оптичната и мобилната мрежа, както за и осигуряване на високоскоростни широколентови услуги по медна мрежа в по-малки населени места.

Българската банка за развитие планира да продължи и разшири усилията си за подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в тази и други области. В този контекст, банката подготвя в партньорство с VIVACOM корпоративна кампания за развитието на IT образователната инфраструктура в страната.

Целта е достъпът до дигиталните технологии да достигне до уязвими социални групи. Първа стъпка в тази посока е съвместната благотворителна кампания на ББР и VIVACOM, с която ще бъде предоставено компютърно оборудване и осигурен безплатен интернет за фондация „Свети Никола“.

Дарението е предназначено за един от домовете за деца, лишени от родителска грижа, с които работи фондът – Центъра за настаняване от семеен тип в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала за децата от 7 до 18 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg