БНБ одобри предложеното от банките удължаване на кредитния мораториум

1083
БНБ одобри предложеното от банките удължаване на кредитния мораториум

Управителният съвет на Българската народна банка БНБ утвърди предложеното от Асоциацията на банките в България удължаване на срока на мораториума върху плащанията по кредитите. Той ще продължи да действа до 31 март 2021 година, съобщават от институцията.

След утвърждаването му документът представлява частен мораториум по смисъла на гласуваните от Европейския банков орган насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19.

Промените са свързани с:


-удължаване на срока за подаване на искания от клиенти на банките за отсрочване на задължения – до 23 март 2021 г.;

-удължаване на срока за одобрение на тези искания от страна на банките – до 31 март 2021 г.;

-удължаване на крайния срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките – до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца

-въвеждане на изискване задълженията, обект на мораториум, да са били редовни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на искането за разсрочване;

-въвеждане на възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември 2020 г., да могат да бъдат допълнително отсрочвани, като общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

Управителният съвет на БНБ прие и решение да изиска от банките да предоставят в срок до 10 работни дни оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на техните клиенти-кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото изтичане.

Изискванията за тези оперативни планове са въведени с новите насоки на Европейския банков орган.

БНБ ще продължи ежемесечно да публикува информация, свързана с постъпилите и одобрени искания за отсрочване на задължения. Месечната информация ще продължи да бъде публикувана в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период, се посочва още в прессъобщението на централната банка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg