Домакинствата – на крачка от 20 млрд. лв. кредити от банките

5340
Домакинствата – на крачка от 20 млрд. лв. кредити от банките

© Pixabay.com

Бум на кредитирането заради по-ниските лихви по кредитите. Само преди месец ви информирахме, че за 2017 г. в страната бе отчетен ръст при жилищното кредитиране от 7.85%, докато при потребителските заеми се наблюдава нарастване от 5.46%.

Повишение се наблюдава и през първия месец на годината, като към 31 януари заемите на нефинансовите предприятия достигат 33.2 млрд. лв. спрямо 33.1 млрд. лв. за месец по-рано, докато кредитите на домакинствата растат с над 200 млн. лв., до 19.98 млрд. лв.

Така за първи път в историята още през февруари може би ще отчетем, че кредитният портфейл на банките от домакинствата ще премине границата от 20 млрд. лв.

От кои банки взимахме кредити през 2017 г.Ръстът при потребителското и ипотечното кредитиране за миналата година възлиза на 5.46 и 7.85%

По последни данни 9.765 млрд. лв. са жилищните ипотечни кредити, а точно 9 млрд. лв. са потребителските заеми. Останалата част от заемите на населението са от кредитни карти и овърдрафт.

Но да се върнем на жилищните и потребителските кредити. Спадът по лихвите се отразява и на платените лихви от страна на домакинствата, сочат още данни на централната ни банка.

За януари платените лихви по жилищните ни заеми възлизат на 38.08 млн. лв., докато при потребителските – 68.5 млн. лв.

Нов минимален спад на лихвите по банковите заемиНай-голямо понижение се наблюдава при лихвите по потребителските заеми в лева

За цялата 2017 г. домакинствата платиха на банките 1.32 млрд. лв. лихви по кредитите си, а за година по-рано сумата бе 1.39 млрд. лв.

Въпреки по-малката задлъжнялост към 2015 г. (около 18 млрд. лв.), платената сума тогава бе 1.51 млрд. лв. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg