Мартин Заимов: Банките се променят отвътре

2804
Мартин Заимов: Банките се променят отвътре

Нашата банка, както и много други, използват три подхода към технологиите. Това заяви Мартин Заимов, председател на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, по време на форума Шумът на парите на въпроса дали се изисква преосмисляне на банковия модел, когато става дума за FinTech компании.

Първо, много банки купуват изкуствен интелект, решения за разплащане и др. Второ, може да се финансират стартъпи, системи за стартъпи, хора, които създават стартъпи, за да се направи по-динамично развитието на банката.

Друг подход е като се копира поведението и банките се променят отвътре, сами по себе си. Заимов постави важен въпрос – какво правят банките вътре в себе си по отношение на технологиите на трансформацията.

Изключителната промяна вътре в самите банки се случва под наличието на многобройни нови различни технологични решения и трябва да се вземе предвид разделението, което е налице между сега и 50 години назад. Между хората, които искат да решават въпросите чрез централизация и нови технологични решения, и тези, които искат да ги решат с по-добър маргекинг и продажби, допълни Мартин Заимов.

Това са два различни подхода и смятам, че промяната се случва сравнително успешно, смята експертът.

Председателят на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк обърна внимание на човешкия фактор. Трябва да се дефинира къде е мястото на човека в целия процес.
Мисля, че отговорността за това е наша и трябва да решаваме въпроса. Какво е мястото на човека, каква е неговата роля и каква е фундаменталната полза от FinTech? Просто да се увеличи печалбата не е достатъчно, каза Мартин Заимов.

По думите му повечето пазари не работят така, както са били технологично мислени преди време.

Голямата ни задача в момента е вътрешната преорганизация. Не толкова какво правим по отношение на конкуренцията на FinTech, а как кооперираме с тях, как управляваме капацитета да вземаме групови решения, смята Заимов. Той е на мнение, че трябва да се открие човешкото във всяко нещо, а не да се мисли на принципа – дайте едно FinTech решение и сме готови.

Мартин Заимов не се нае да предвиди развитието на лихвите занапред. Той каза, че не споделя прогнозата на някои, че лихвите ще се качват. Мисля, че лихвите зависят от много и различни фактори, част от които не зависят от България. Голяма част от икономическите и политическите фактори са непълно неясни, каза експертът. Той определя като непредвидими развитието на европейските икономики и поведението на регулаторите – Федералния резерв и Европейската централна банка.

По отношение на пазара на недвижими имоти Заимов каза, че трябва да се следят очакванията и настроенията на обществото към бъдещето, готовността им да инвестират в недвижими имоти и съответно да инвестират, което е свързано с очакванията за растеж.

Много голям растеж възниква в ситуация на война и на природно бейдствие. Ние сме изправени пред едното и пред другото, т.е. има потенциал за ръст, категоричен е Заимов и допълва, че това е полезна за банковите институции. Той е на мнение, че последните имат капацитет, който не се използва.

Председателят на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк смята, че изобилието от информация в съвременния свят пречи на пазарите. 

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg