Една четвърт от българите са страхуват от потенциална загуба на работата си, а 69% от тях нямат спестени пари. Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г.

Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в проучването, което се провежда за втора поредна година в страната.

40% от българските респонденти смятат, че тегленето на кредит е лесно или много лесно, като 42% от тях взимат кредит повече от веднъж годишно. Това ни нарежда на второ място сред най-често теглещите кредити - след Румъния (45%) и преди Полша (39%).

Проучването показва още, че над половината български респонденти (62%) имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави (32%).

Според проучването 78% от българите смятат, че получават ясни обяснения за услугите и таксите на небанковите финансови институции. Заедно със 76% от унгарците и 72% от румънците ние заемаме челните места сред останалите европейски държави.

Българските респонденти в голяма степен (74%) смятат, че небанковите финансови институции имат важна обществена роля, като предоставят лесен дотъп до кредитиране. 77% от българите са склонни да препоръчат такава институция на близките и приятелите си. Тези два показателя са по-високи от средния процент (49%) за останалите държави.

В допълнение 26% от българите са оптимисти за икономиката на страната и смятат, че тя ще се подобри през следващата година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45% от които очакват подобрение в икономиката в следващите 12 месеца. 38% от българите смятат, че икономиката ще се запази без промяна през следващата година.

Повече от половината български респонденти (58%) имат позитивни очаквания за собственото си финансово положение в следващите 12 месеца, като същевременно 56% от тях отговарят, че внимателно са следили всекидневните си разходи през последната година.

Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58% преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55% вземат предвид крайната сума за погасяване, 50% оценяват бързината при отпускане на кредит, а 40% гледат и репутацията на съответната компания.