Промоции с по-ниски лихви по ипотечни заеми обявиха няколко банки. В същото време от БНБ прогнозираха, че не очакват намаление на лихвите по кредитите заради несигурността на международните пазари и възможно повишение на риска на страната.

С 0.5% свали лихвите Пощенска банка по заемите за жилище в левове. Така нивата започват от 7.35% годишно. Банката подарява 500 лв. по кредитна карта ИКЕА при заем над 20 000 лв., пише в. 24 часа.

"Алианц Банк България" също намали лихвите по ипотечните си заеми. Така се изравниха нивата по кредити в левове и евро. През първата година лихвата е фиксирана на 5.9%, а за останалия период – 7.9%.

Безплатно предварително одобрение на жилищни кредити за 1 ден дава Райфайзенбанк. Тя предоставя кредитна карта без такса за обслужване за първата година. Офертата е до 17 април.

Безплатни застраховки "Имот" и "Живот" при теглене на ипотечен кредит прави и МКБ Юнионбанк. Лихвите за първата година започват от 6.9 и стигат до 9.45%.

За останалия период се изчисляват на база на пазарни индекси плюс надбавка. УниКредит Булбанк предлага специален кредит за първи дом в евро с лихва, фиксирана за 5 г.

ПИБ връща 1% от лихвата всяка година при редовно погасяване на жилищен кредит. На всеки 5 г. може да се ползва 1 г. гратисен период. До 2 май лихвите по ипотечен заем в левове в Банка ДСК са с 1% по-ниски, а в евро - с 0.5 на сто.