През третото тримесечие на 2015 г. активите на банковата система нарастват, а ликвидната й позиция продължава да се засилва.

Спрямо края на юни ликвидните активи се увеличават с 1.4 млрд. лв. до 25.1 млрд. лв. В структурата им нараства делът на паричните средства и парични салда при БНБ до 54.8%. Коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, достига 34.02%.

През тримесечието балансовото число на банковия сектор се увеличава с 1.6 млрд. лв. (1.9%) до 85.5 млрд. лв.
Нарастват парите и паричните салда в централни банки и други влогове на виждане, като делът им в активите достига 18.9%.

Понижава се делът на дълговите и на капиталовите инструменти (до 12.6%), като през периода намаляват най-вече инвестициите в български ДЦК. В края на септември делът на петте най-големи банки в общите активи е 56.7%.

Размерът на отчетената към 30 септември печалба на банковия сектор е 795 млн. лв., или със 194 млн. лв. повече от реализираната за деветте месеца на 2014 г.

Основна предпоставка за подобрената доходност на годишна база са понижените разходи за лихви. Кредитните институции отчитат и по-големи приходи от такси и комисиони, както и по-малки разходи за обезценка.

През периода е регистрирано слабо намаление на брутния размер на необслужваните кредити и аванси, като в края на септември те възлизат на 10.822 млрд. лв.

Брутните кредити (без авансите и експозициите към централни банки) нарастват с 310 млн. лв. (0.6%). Кредитите на нефинансови предприятия се увеличават с 314 млн. лв. При заемите за домакинства е отчетено намаление с 28 млн. лв. Увеличават се експозициите към други финансови предприятия.

През тримесечието във валутната структура на кредитния портфейл е регистрирано нарастване на дела на кредитите в левове (до 48.1%) за сметка на тези в евро (49.5% в края на септември). Делът на другите валути (извън лева и евро) не търпи съществена промяна.

В края на септември общият размер на депозитите достига 72.4 млрд. лв. През тримесечието най-голямо абсолютно нарастване е отчетено при депозитите на нефинансови предприятия (с 1.2 млрд. лв.).

Ресурсът от домакинства се увеличава с 502 млн. лв., а този от други финансови предприятия – с 235 млн. лв. През тримесечието няма съществена промяна в резидентната и във валутната структура на депозитите.
Балансовата позиция собствен капитал на банковата система в края на тримесечието е 11.1 млрд. лв. Спрямо края на юни той нараства с 336 млн. лв. (3.1%). През периода се увеличават внесеният капитал, натрупаният друг всеобхватен доход, другите резерви и печалбата.