Кризата се отразява катастрофално на една от най-стабилните германски банки. Deutsche Bank призна за рекордни загуби в инвестиционното банкиране през второто тримесечие.

В сравнение с миналата година, печалбата от инвестиции през второто тримесечие е спаднала с 63% и е достигнала рекордното дъно от 357 млн. евро.

Сделките на капиталовия пазар са силно повлияни от финансовата криза и почти не се случват – не само за Deutsche Bank, а и за конкурентите й в САЩ и Щвейцария.

Ръководството на Deutsche Bank не очаква бързо подобряване. Европейската дългова криза се отразява негативно и намалява сериозно доверието в инвестиционните сделки, съобщи още БНР.

А доверие се връща бавно, обясниха председателите на борда на директорите Аншу Джайн и Юрген Фичен.

Най-голямата търговска банка в Германия обяви още, че смята да съкрати 1900 работни места като част от програма за намаляване на разходите на стойност 3 млрд. евро.

Банката ще направи съкращения на служители основно извън Германия. 1500 от съкратените позиции ще бъдат от отделите й за корпоративно банкиране и ценни книжа, уточнява финансовата институция в официално изявление.

Новината за намаляването на разходите доведе до покачване на акциите на компанията на фондовата борса във Франкфурт, където те увеличиха стойността си с 2.39% до 25 евро и 44 евроцента.