До 500 лв. бонус, ако плащаме само с карта

2103
До 500 лв. бонус, ако плащаме само с карта

До 500 лв. бонус от хазната ще получават хората, които се откажат от плащането в брой. Това предвиждат промени в данъчните закони, които бяха приети на първо четене от парламента. Облекчението ще може да ползват хората, които получават доходите си изцяло по банков път и харчат поне 80% от парите си също по банков път - с дебитна или кредитна карта, или с банкови преводи.

Облекчението ще бъде 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв., посочва вестник "Стандарт". Увеличение на акциза за цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на тавана на плащанията в брой от 10 хил. на 5 хил. лв., са основните промени, които бяха одобрени от депутатите.

Освен това всички данъчни декларации ще трябва да се пускат по интернет. Още от 1 януари 2017 г. фирмите ще трябва да подават по интернет с електронен подпис всички декларации по образец, предвидени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

За гражданите хартиените декларации ще отпаднат от 2018 г., като за тях не се изисква електронен подпис. Наред с това се дава право, ако гражданите и фирмите са допуснали грешка в годишната си данъчна декларация, до 30 септември да подадат нова и да коригират дължимия данък.

Мартин Димитров от Реформаторския блок възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът, и купувачът да си направят банкова сметка, даде пример той.

По думите му 5000 лева е твърде ниска сума за България. Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат да се върне старият график за вдигане на акциза на цигарите до достигане на минималните за ЕС нива. Така акцизът за цигарите от сегашните 70 лв. за 1000 къса плюс 38% от продажната цена, ще стане 101 лв. за 1000 къса плюс 27% от цената.

От 2017 г. размерът на акциза за цигарите не трябва да е по-малък от 168 лв. за 1000 къса, при 161 лв. в момента. Това ще доведе до поскъпване на евтините цигари и тези от средния клас с 10-15 ст. за кутия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg