През юни 2016 г. доходите от лихви по депозитите на българските домакинства в търговските банки са едва 28.287 млн. лв., сочат данни на Българска народна банка.

Месец по-рано, за първи път от 10 години насам бе премината границата от под 30 млн. лв. (29.55 млн. лв.).

Доходите от лихви за първите четири месеца бяха в размер на 36, 32, 31 и 30 млн. лв. Така на фона на рекордните си депозити, достигащи 45.164 млрд. лв., депозантите получават най-ниските месечни доходи от лихви за последните 10 години.

Съвкупният доход за първите шест месеца на 2016 г. е 188.4 млн. лв., спрямо 374 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Първите шест месеца на 2014 г. донесоха доход от 663 млн. лв. на домакинствата. Последният месец на шестмесечието преди две години донесе за последен път повече от 100 млн. лв. лихви на гражданите.

Фалитът на Корпоративна търговска банка, а също и замрялото кредитиране в последните години накара родните банки да последват чуждестранните си колеги в понижението на лихвите по спестяванията ни.

Стигна се дотам, че българските трезори днес предлагат лихви от под 1%, а офертите на чуждите банки са на нива около нулата.

Това определено е добра новина за търсещите кредити, като очакванията са през есента да видим и първото стандартно предложение за лихва от под 4% за първите години, сподели през миналата седмица пред Profit.bg Тихомир Тошев, управител на Кредит Център.