Евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП) внесоха над 800 предложения за изменения по законодателното предложение на ЕК за директива, която да регулира ипотечните кредити. Oчаква се комисията да приеме законодателния доклад на редовното си заседание на 29 февруари 2012 година, съобщи пресслужбата на ЕП.

Текстовете имат две основни цели - да подобрят защитата за европейските потребители и да укрепят стабилността на европейския банков сектор.

Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП(ГЕРБ) е предложила въвеждането на стандартизиран европейски информационен формуляр, който да съдържа подробна преддоговорна информация, така че потребителят да не прави своя избор само върху рекламите, а да може да се базира на реалните условия, предлагани от банките.

Сред ключовите предложения на българския евродепутат са още:

- осигуряване на законово право за предсрочно погасяване за всички ипотечни кредити;

- предоставяне на пълна информация относно методиката на изчисляване на лихвените стойности, общите разходи по кредита и всички такси и комисионни начислявани от банките;

- увеличаване на обхвата на директивата - в нея да бъдат включени недвижимите имоти, които нямат статут на жилище, като например земеделската земя;

Директивата ще обхваща договорите за кредит, гарантирани с ипотека или с друго обезпечение, заемите за покупка на имот и някои договори за кредит за ремонт на жилища.

Въвеждат се общи принципи за маркетинговите и рекламните съобщения, както и ясни правила за формата и съдържанието на информацията, която трябва да бъде включена в рекламите.

Кредитните институции ще бъдат задължени да оценяват кредитоспособността на потребителя преди сключването на договор за кредит.

Също така се предвижда справка в кредитните регистри, след уведомление на потребителя. Тази мярка ще доведе до значително намаляване на лошите кредити.

Друго важно изменение предвижда въвеждане на срок за размисъл. Потребителите ще имат законов срок за сравняване на оферти и търсене на консултация. Всяка страна сама ще трябва да прецени, дали този срок да бъде въведен преди или след сключването на договора за ипотечен кредит.