Европейските банки могат да бъдат подложени на нов натиск от регулаторните органи и политиците, обезпокоени, че големите орязвания на бонусите не са засегнали особено културата на високите възнаграждения в сектора, тъй като масово се вдигат основните заплати, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Няколко банки попаднаха в новините с големи намаления на бонусите за 2011 година.

Royal Bank of Scotland, която е 82 процента държавна собственост, след като бе спасена от правителството, ще съкрати бонусите за 2011 година с 58 процента. Френската банка Credit Suisse ще намали бонусите с 20 процента, а по-големите й конкуренти BNP Paribas и Societe Generale обещаха намаление на бонусите с 50 процента.

Миналата седмица шефът на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър се отказа от бонуси за близо 1 млн. лири след силен обществен натиск. Въпреки загубите от 2 млрд. лири банката е заделила 785 милиона лири за бонуси за 2011 година, от които 390 милиона лири ще бъдат изплатени на банкери от инвестиционното й подразделение.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн приветства решението на Royal Bank of Scotland, а агенцията за управление на правителствените дялове в британски банки UKFI също подкрепи тази политика за премиите.

Критиците обаче посочват, че орязването на бонусите прикрива прекалено високите основни заплати и общите плащания в сектора. Някои инвестиционни банки все още раздават половината от приходите си на персонала. Много компании увеличиха основните заплати, като орязаха годишните бонуси след кризата.