Фирмите вече сами изчисляват дали могат да получат финансиране от Европейския съюз благодарение на първия дигитален калкулатор за малкия бизнес на УниКредит Булбанк.

Калкулаторът дава отговор на въпроса каква оценка би получило едно предприятие при кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП” на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г.

Електронният калкулатор е на разположение на клиентите чрез сайта на УниКредит Булбанк. За получаване на оценка са необходими данни от годишните финансови отчети на фирмата за последните три години. Освен това ще трябва да бъдат въведени и очакванията за нетните приходи от продажби, разходите за персонал, приходите от износ и разходите за суровини за периода 2016 – 2019 г.

Калкулаторът спестява време, ресурси и усилия и дава предварителна информация на всяка компания дали покрива изискванията по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП”. За участие в класирането са необходими минимум 51 точки, а максималният резултат е 85 точки.

В рамките на тази процедура за първи път проектопредложенията за участие в процедурата ще бъдат оценявани въз основа на предварително обявени финансови критерии, разделени в четири групи:

Група 1: Икономическа и финансова стабилност на кандидата преди изпълнение на проекта (финансови резултати през изминалите 3 финансови години);

Група 2: Капацитет на кандидата в инвестиционни проекти и управление (показатели за инвестиционната история през изминалите 3 финансови години);

Група 3: Ефект от изпълнението на проекта (финансовите прогнози за периода 2016 – 2019 г.);

Група 4: Приоритизиране на проекти (обективни характеристики: тематична област на проекта, локация, включване на нови технологии за ресурсна ефективност и ефикасност; опит по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 – 2013 г.).

Индикативният калкулатор за оценка на проекти по ОПИК е разработен от УниКредит Булбанк въз основа на публикуваните от Министерство на икономиката „Критерии и методология за оценка на проектни предложения“ по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“.

Процедурата за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ стартира на 8 май 2015 г., а крайният срок за кандидатстване е 9 ноември. Предприятията могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи.

Условието е те да допринасят за подобряване на производствените процеси и на съществуващите продукти и услуги, за разнообразяване на асортимента и за внедряване на нови технологии за по-добра ресурсна ефективност и ефикасност.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) е официално одобрена за изпълнение от Европейската комисия на 16 март 2015 г. с бюджет от близо 1.4 млрд. евро. Основната цел на програмата е да подпомогне българските предприятия и да стимулира догонващия растеж и устойчивото развитие на икономиката на страната ни.

Над 50% от бюджета на ОПИК има за цел да подпомогне развитието на предприемачеството и осигуряване на капацитет за растеж на МСП в страната. В рамките на този приоритет подкрепа се очаква да получат над 7 хил. предприятия.

На интернет страницата на УниКредит Булбанк фирмите могат да намерят информационен бюлетин с детайли за процедурата, включително критерии за допустимост, изисквания за кандидатстване и необходими документи.