През миналата седмица, изпълнителният директор на щатската Citigroup Викрам Пандит предупреди анализаторите да не гледат на споразумението на Barclays за 450 млн. долара като показател какво може да се наложи да плати неговата банка. И вероятно ще се окаже прав - Citigroup може да плати повече, коментират от MoneyCNN.

Различни проучвания показват, че когато става дума за манипулиране на банковата лихва, Barclays не е най-големият нарушител. Тази титла вероятно ще се падне точно на Citi.

В началото на 2010 г. двама професори по икономика от UCLA и University of Minnesota проучват манипулациите с Libor и откриват, че Citi са давали неточни данни с най-голямо отклонение от всички щатски банки по време на финансовата криза. На световно ниво, с най-голяма разликата между реалния процент и каквото е било обявено е Royal Bank of Canada (RBC).

Професорите сравняват подадените данни за Libor и отчитат, че Citi са подбили средно нивото с 0.12 процентни пункта от август 2007 до август 2008 година. Това може да не изглежда много, но е с 50% над 0.08 процентни пункта, които са на сметката на Barclays.

А както знаем, Libor засяга лихвените проценти по кредити на потребители и компании, така че дори и малка разлика може да означава огромна сума като цяло.

От RBC обаче контрират обвиненията с това, че са отчитали ниско ниво на Libor, защото са били една от най-стабилните банки по това време.

Това не е единственото изследване, което насочва вниманието към Citi. През 2008 г. Wall Street Journal сравнява данните, предавани от 16 банки през 2008 г., като изчисленията на изданието отново отчитат, че Citi е „подценила“ с 0.87 процентни пункта разходите си за финансиране, спрямо „едва“ 0.30 пункта за Barclays.

Преди седмица анализаторите от Nomura също правят оценка на разликата в реалните разходи за финансиране и докладваните, като вземат периода от август 2007 до май 2010 година.

Citi обявява ниво от 2.1%, докато според Nomura реалната лихва е била 3.6%. Това отново е най-голямата разлика между банките, с подценяване от 42%. При Barclays разликата е от едва 6 на сто.

Другите две щатски банки, които са част от скандала, JPMorgan Chase и Bank of America също изглежда са лъгали повече от Barclays.

Като цяло, банките са имали склонност да извъртат данните за Libor. В случая за Citi според Конан Шнайдер, професор по икономика в UCLA, не е изненада, че данните са сред най-манипулираните. В колкото по-лошо състояние си бил, толкова повече се е налагало да лъжеш, за да не изглеждаш много по-зле от другите. А в края на 2008 и началото на 2009 година, малко банки са били по-зле от Citi, посочва още експертът.