Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че е поставила рейтинга на най-голямата немска банка - Deutsche Bank, за преразглеждане и евентуално понижение.

Растящите проблеми пред банката, която се опитва да стабилизира печалбите си (и представи схема за това за следващите три години), са в основата на ревизията.

Действието на рейтинговата агенция става реалност няколко дни, след като от Deutsche Bank предупредиха, че волатилността на финансовите пазари през първото тримесечие поставя банковите печалби на изпитание.

Предупреждението стана реалност въпреки факта, че традиционно първите три месеца на годината са силен период за финансовите институции в Европа.

От Moody's коментираха, че потенциалното понижение на кредитния рейтинг от Baa1 на немската институция и А2 на рейтинга на депозитите й би било в рамките на една степен.

Може да бъде занижен и рейтингът на облигациите на банката с две степени - от настоящото им ниво при Ba3, което да ги отведе още по-надълбоко на територията на облигации с най-нисък рейтинг (junk).

От Moody's заявиха още, че ще фокусират вниманието си върху това как финансовата институция изпълнява плана си за тази и следващата година във връзка с постигането на финансовите й цели.

Сериозните финансови сътресения и обезценката в книжата на акциите на немската банка в началото на февруари принудиха един от изпълнителните й директори да прати писмо до служителите. В него Джон Крайън ги уверяваше, че банката е „напълно солидна“ и случващото се с цената на акциите й е резултат от неразбиране от страна на инвеститорите.