Управителният съвет на Българската народна банка прие „Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2017 година”, както и предварителна програма за периода 2018 – 2019 г.

Profit.bg припомня, че през 2016 г. ще бъдат издадени пет възпоменателни монети, като три от тях вече са пуснати за продажба. До края на годината (ноември и декември) колекционерите ще могат да закупят две монети – от по 100 и 10 лв., изработени съответно от злато и сребро.

Тематиката на монетите е Христианство, а имената им – Екзарх Антим I и Св. Климент Охридски.

2017 година

Както и през 2016 г., догодина централната банка предвижда пускането на нови пет възпоменателни монети. Единствената златна монета догодина, на име „Благовещение“, се очаква да се появи през март, като тя ще е с номинал 100 лв. и ще тежи 8.64 грама.

Две сребърни монети, както и една сребърна с частично позлатяване, се очакват през септември, ноември и юни, като това ще са монети в чест на „150 г. от построяването на моста на Колю Фичето край Бяла“, Рилски манастир и Хан Тервел.

През юли в обращение ще се пусне и медна монета в купюр от 2 лв. от поредицата Именити българи, като тя ще е посветена на „140 г. от рождението на Елин Пелин“.

2018 година

Петте монети през 2018 г. ще са с имената на Цар Иван Асен II, Старият бряст в Сливен, 140 години от Освобождението на България, както и по повод „Първото българско председателство на Съвета на ЕС“.

Всички те ще са сребърни, но тъй като програмата за 2018 и 2019 г. е предварителна, БНБ все още не е обявила номиналната им стойност.

Единствената златна монета през 2018 г. ще е Св. Първомъченик Стефан.

2019 година

През 2019 г. се очакват нови пет монети – три от тях от сребро, една от сребро плюс частично позлатяване и една от мед, по повод 140 г. от рождението на Симеон Радев.

Сребърните монети ще носят имената на 150 г. от основаването на Българската академия на науките, Евлоги и Христо Георгиеви и Дряновски манастир.

Позлатената монета ще се издаде по повод 140 години от Търновската конституция.

По данни на централната банка към 31 март, възпоменателните монети в обращение са на стойност 7 млн. лв., което представлява дял от 0.06% от всички пари в страната.