Мартенският спад на лихвите по жилищните кредити в евро у нас се оказа най-голям в целия ЕС. Поевтиняването, което беше от порядъка на около 0.5 процентни пункта, е най-сериозното в сравнение с всички 27 държави в съюза, сочи месечната статистика на Европейската централна банка.

Годишният процент на разходите (ГПР) по ипотечните заеми в евро за домакинствата в България през март е паднал от 8.88% на 8.35%, което е понижение с 0.53 процентни пункта само за месец, сочат данните. Освен лихвите ГПР отчита също таксите и комисионите. В повечето държави от ЕС също има спад, но той е от порядъка на 0.1% - 0.2%.

Въпреки промяната обаче България остава на второ място в ЕС по най-скъпи жилищни заеми. Преди нас е единствено Унгария, където ГПР по жилищните заеми във форинти достига 12.07% през март, пише в. Труд.

В Румъния понижението на лихвите и таксите през март също е чувствително. Заемите в евро са поевтинели от 6.01% на 5.68%, а в леи - от 8.38% на 7.79%.

Освен у нас, в Унгария и Румъния жилищните заеми са скъпи още в Полша, където ГПР достига 7.44%. Най-евтино кредит може да се вземе в Люксембург и Финландия, където лихвите са съответно 2.22% и 2.34%. На практика обаче единен пазар на финансови услуги в ЕС не съществува, което прави невъзможно българин да си купи жилище в София със заем от финландска банка например.

От началото на годината жилищните заеми в ЕС като цяло са поевтинели, но в повечето държави незначително. Най-сериозен е спадът по кредитите в румънски леи - от 8.79% през януари на 7.79% в края на март.