Реализираните лихвени и нелихвени приходи през ноември надхвърлят оперативните разходи (включително и за обезценка) и осигуряват повишаване на печалбата на системата с 37 млн. лв. до 550.4 млн. лв. от началото на годината, сочат данни на БНБ.

През ноември нивата на основните финансови параметри на банковия сектор не търпят съществени промени, информират още от БНБ. Ликвидната позиция на отделните кредитни институции остава адекватна на структурата на привлечения ресурс. Спрямо предходния месец коефициентът на ликвидните активи незначително се понижава (с 0.4 пр.п.). Нивото на този показател (25.51% в края на ноември) потвърждава наличието на висок ликвиден капацитет.

В рамките на месеца общата сума на активите на системата намалява с 0.9% до 75.4 млрд. лв. под влияние на динамиката в привлечените средства. В годишен план активите на банковия сектор нарастват с 2.8 млрд. лв. (3.9%). Регистрирано е увеличение на ценните книжа в портфейлите, определени по справедлива стойност и до падеж, и едновременно намаление на тези, държани за търгуване и на разположение за продажба. През месеца паричните средства и вземанията от кредитни институции отбелязват спад съответно с 0.2% и с 6.9%.

В привлечените средства е отчетено намаление със 750 млн. лв. (1.2%) поради настъпилия падеж на ресурс от кредитни институции и спада при институциите, различни от кредитни. Темпът на нарастване на депозитите от граждани и домакинства (1.3%, или 411 млн. лв.) е два пъти по-висок от отчетения през октомври. Вследствие на това делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства се увеличава и в края на ноември е 80%. През периода ноември 2010 г. – ноември 2011 г. размерът на привлечените средства в системата нараства с 3.7% (2.3 млрд. лв.) основно по линия на средствата от населението (13.9%).

През месеца брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) се увеличават с 0.2% (106 млн. лв.). Корпоративните заеми нарастват с 0.3% (99.8 млн. лв.), а размерът на експозициите на дребно остава почти без промяна. В останалите позиции на кредитния портфейл (централни правителства и некредитни институции) е налице месечен растеж. Към 30 ноември системата отчита годишно номинално нарастване на кредитите (без тези за кредитни институции) с 2.7% (1.4 млрд. лв.).

Балансовият капитал на банковия сектор през ноември е увеличен с 0.3% (29 млн. лв.) основно по линия на текущия финансов резултат.