Очакват нов спад на лихвите по депозитите

3626
Очакват нов спад на лихвите по депозитите

През 2016 г. се запази тенденцията към увеличение на привлечените средства, което доведе до по-висока ликвидност на банковата система. Продължи и намалението на лихвените проценти, повлияно от политиката на Европейската централна банка.

Тези обобщения за процесите на депозитния пазар у нас на база собствени данни и статистиката на БНБ направиха от дирекция Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк. 

От средата на миналата година ЕЦБ прилага отрицателен лихвен процент, а в края на 2015 г. Българската народна банка прие нова версия на Наредба №21, с която също въведе отрицателна лихва. Според банковите експерти тези регулации играят значителна роля за намалението на лихвите по депозитите в българската банкова система.

Ръстът на депозитите за домакинствата е 1.8%, спрямо същия период през 2015 г., а общото увеличение на привлечените средства е 7.2% според статистиката на  БНБ.

От началото на годината намалението на лихвените проценти по срочни депозити е с 0.6% , като през октомври 2016 г. средната лихва за домакинства е 0.63%. „Очакваме трендът на намаление да се запази“, прогнозира Крум Алексиев, директор на управление „Маркетинг и клиентски сегменти“ в УниКредит Булбанк.

От началото на годината индивидуалните клиенти на УниКредит Булбанк са увеличили размера на депозитите си с 11%. Пазарният дял на банката е нараснал с 0.5% до 15.6% към октомври.

Наблюденията на УниКредит Булбанк показват увеличение на средния размер на спестяванията – 5 400 лева спрямо 4 900 лева за 2015 г.

Предпочитанието на клиентите са депозити с кратък матуритет.  Друга тенденция на пазара на депозити е , че величава се обемът на спестяванията в лева, спрямо този в чужда валута.

„В търсене на по-добра доходност, депозантите  все повече  променят традиционното си мислене при дългосрочно спестяване и търсят по-рационални решения за средствата си“, коментира Алексиев.

Драстични промени в поведението на домакинствата през следващата година едва ли ще се наблюдават, прогнозират от Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк.

Очаква се запазване на високата норма на спестяване въпреки понижаващите се лихвени проценти по депозитите и запазване на висока ликвидност в банковата система.

Снимка: Pixabay

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg