Великобритания застила червен килим за европейските банки

1365
Великобритания застила червен килим за европейските банки

© Pixabay.com

Bank of England ще представи планове, които позволяват на европейските банки да работят във Великобритания нормално след брекзит, съобщава ВВС.

Банките, които предлагат финансиране на едро – пари и услуги, предоставяни на бизнеси, ще работят при съществуващите правила. Това ще се случи дори при сценарий без сделка, който Bank of England се очаква да обяви по-късно днес.

Това означава, че банките в ЕС, които работят чрез клонове, могат да продължат, без да създават филиали, което е скъп процес. Разликата между клоновете и филиалите е значителна.

Клоновете предлагат лесен начин банките да движат пари чрез международните си операции, но има риск, в случай на финансова криза, парите да бъдат репатрирани бързо в централата на чуждестранната банка, а това ще остави клиентите на британския клон без пари.

Филиалите са принудени сами да поемат шока, абсорбирайки капитал, те по същество се превръщат в британски компании. Промяната от клон във филиал може да струва милиарди на банка, като Deutsche Bank например, която има 9000 служители във Великобритания.

Сега банки в дърважите членки на ЕС могат да продават услуги навсякъде в съюза благодарение на инструмент, известен като паспорт за финансови услуги. В понеделник главният преговарящ от името на съюза Мишел Барние се изказа остро за достъпа на базираните във Великобритания финансови служби до единния европейски пазар след брекзит.

„Няма място за финансови служби. Няма нито едно търговско споразумение, което е отворено за финансови услуги. Такова не съществува. Напускайки единния пазар, те губят паспорта на финансовите услуги“, каза той.

Това поставя въпроса защо, след като ЕС заема твърда позиция, Великобритания така любезно постила червения килим?

Майлс Челик, ръководител на лобистката група TheCityUK, казва, че предлагането на приемственост на банките в ЕС е акт на добра воля, но също и на осъзнат собствен интерес.

„Насърчаването на банките в съюза да продължат да работят във Великобритания ще помогне за запазването на финансовата стабилност на Великобритания и ЕС и ще защити позицията на Лондон като отворен глобален финансов център“, заяви той.

Принуждаването на банковите клонове на страните членки на ЕС да станат отделни капитализирани филиали може да насърчи европейските банки да напуснат Лондон, което постепенно ще подкопае превъзходството му като финансов център.

Но от друга страна, Лондон действа като банка на едро за ЕС и достъпът до експертизата и капиталите му се цени високо. Някои може да сметнат това решение като отказ от силна карта, която трябва да бъде използвана при предстоящите тежки преговори.

Защо тогава Великобритания позволява на ЕС достъп до ценни ресурси, докато съюзът заплашва да създаде насрещни бариери? Според източници на британското правителство, причините за това са три.

На първо място са работните места. Десетки хиляди високоплатени хора работят в клоновете в Лондон на големите европейски банки. Това също така нанася удар на работните места в други сфери, като счетоводство и право. На второ място, тези хора плащат много данъци на хазната.

Великобритания след брекзит: 17 г. без увеличение на заплатитеДо началото на 2025 г. доходите на британците ще останат под равнището преди световната финансова криза

Има и трета важна икономическа причина. Услуги, продавани от британския клон на френска или германска банка на трета страна, като САЩ например, се брои за британски износ. Правителството иска да извлече максимална полза от това.

В реч от октомври Сам Уудс, ръководител на Prudential Regulation Authority (отделът на Bank of England, който наблюдава банките), заяви, че причината европейските финансови пазари да работят толкова добре не се дължи само на „паспорта“, който Мишел Барние настоява да бъде отнет.

Той изрази надежда за „силни, кооперативни отношения, при които банките за финансиране на едро да могат да продължат да работят във Великобритания и ЕС като клонове“. „Създадохме сложна рамка за сътрудничество... Имаме всички основания да смятаме, че това ще продължи в бъдеще“, допълни Уудс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
11:04 | 16 April 2018
заказать оптимизация группы под поиск в контакте логин в скайпе SEO - PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg