Икономиката на еврозоната ускорява ръста си

1198
Икономиката на еврозоната ускорява ръста си

Икономиката на еврозоната регистрира по-голям от първоначално прогнозирания ръст в началото на годината, водена от ръста в потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт на страните, ползващи еврото като основна валута, нараства с 0.6% през първото тримесечие, според официалните статистически данни. За сравнение ревизираните прогнози на Евростат бяха за повишение от 0.5% за периода.

След по-ускорения ръст през първите три месеца обаче икономиката на еврозоната се очаква отново да забави темповете си през второто, като инфлацията ще се задържи ниска, според прогнозите на ЕЦБ.

Низходящите рискове пред икономиката бяха посочени от Марио Драги на предходното заседание на банката, на което тя запази нивото на лихвите и стимулите без промяна.

Негативен ефект върху ръста на еврозаната се очаква да окаже и планираният за 23 юни референдум във Великобритания във връзка с оставането на страната в границите на ЕС.

„Фактът, че и потребителските разходи, и инвестициите на компаниите се подобряват съдейства за по-стабилен ръст на еврозоната“, коментира Бърт Колийн, икономист в ING Bank NV, цитиран от Bloomberg. “Без да продължи доброто представяне на износа обаче, изглежда, че икономиката ще се развива при далеч по-слаби темпове“, допълва още експертът.

Германия продължава да се облагодетелства от рекордно ниската безработица, спада в цените на петрола и ръста в разполагаемите доходи на населението. Бизнес доверието в страната се повиши до най-високо ниво от пет месеца насам през май - поредното доказателство за доброто състояние на водещата европейска икономика.

Разходите в частния сектор ускоряват ръста си до 0.6% в еврозоната през първите три месеца на годината. Правителствените разходи обаче забавят повишението си до 0.4% спрямо 0.5% тримесечие по-рано.

Вносът превишава износът в еврозоната, като търговският дефицит е отнел 0.1 процентни пункта от ръста на БВП, сочи още статистиката.

Международната търговия, особено по направление с Китай, натежава над перспективите на ръста на еврозоната, според икономистите.

През миналата седмица ЕЦБ завиши прогнозите си за ръст на еврозоната до 1.6% спрямо предходните за нарастване от 1.4%. От там намалиха обаче прогнозата си за ръст за следващата година до 1.7% спрямо предишните очаквания за повишение от 1.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас