Технически анализ на основните валутни двойки

763
Технически анализ на основните валутни двойки

Проучване показа, че подкрепата за европейската интеграция е спаднала рязко в целия Европейски съюз след началото на обществената дългова криза, но малцина европейци искат да се откажат от еврото и дори пострадалите гърци са най-ревностният поддръжник на идеята да се запази общата валута.

Расте броят на европейците във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Чешката република, Полша и Гърция, които заявяват, че интеграцията е отслабила техните икономики и поставят под въпрос членството в Европейския съюз като нещо добро, според доклад с нестопанска цел на базирания във Вашингтон Pew Research Centre.

Проучването има за цел да осигури по-добър поглед към нагласите и тенденциите в Европа. Само в Германия, най-голямата икономика в Европа и най-голям сътрудник в спасителните програми, поддържащи задлъжнелите Ирландия, Гърция и Португалия, има нарастване на ентусиастите за ЕС от 2009 г. насам. Шестдесет и пет процента от германците гледат положително на членството, с 2% повече от анкета проведена през 2009 г.

И все пак дори и след като 54% ​​от испанците се съмняват в стойността на Европейския съюз - огромен политически и икономически проект, създаден в резултат на Втората световна война - спадът в подкрепата не се трансформира в разговори към отхвърляне на евровалутата.

Въпреки че страната претърпява втора икономическа рецесия в разстояние само на три години, 60% от испанците все още подкрепят общата валута.

В Гърция, където отхвърлянето на програмата за икономии на ЕС и МВФ от гласоподавателите по-рано този месец засили опасенията, че страната може да напусне еврозоната, едва 23% от населението иска да се върне към драхмата.

"Иронията тук е, че хората, които имат евро все още искат да го задържат", каза Брус Стоукс, директор Pew по въпросите за глобалните икономически нагласи."Хората осъзнават, че това би бил скок в тъмното, ако се върнат към старите си валути", добави той.

Желанието за изоставяне на еврото изглежда е най-силно в Италия, където 40 на сто от анкетираните заявяват желание за връщане към лирата. Въпреки това и там мнозинството все още подкрепя общата валута. Във Великобритания, където въпросът за Европейския икономически и политически съюз е разделил страната и свалил няколко премиера за повече от половин век, 73% от запитаните се радват от факта, че се е оказало добре да са извън евро зоната.

Мнозина икономисти и учени заявяват, че еврото, което беше въведено в европейските държави като валутна единица на 1 януари 2002 г., е грешка, защото липсва структурна опора, за да работи то като обща валута в 17 икономики.

Като се има предвид липсата на очевидна алтернатива на еврото, европейските лидери се споразумяха на срещата на върха в Брюксел този месец, да се търсят начини за задълбочаване на интеграцията в цялата евро зона и възможността да се премине към фискален съюз, като мярка за допълване на валутният съюз.

За своето проучване Pew анкетира около 1000 души във всяка от изследваните страни в еврозоната - Германия, Франция, Италия, Испания и Гърция, както и такива извън еврозоната, Великобритания, Полша и Чешката република.
Изследването е проведено от средата на март до средата на април с възможен марж на грешка от три до четири процентни пункта.


Технически анализ

EUR/USD

Единната валута отбеляза поредно силно понижение по време на търговията в сряда, като проби подкрепата при 1.2494 и затвори на нива от 1.2365. Ако низходящият тренд на двойката продължи, тя ще се насочи към 1.2300 нивото и надолу. В посока нагоре, евентуално обръщане на посоката и връщане над нивата на подкрепа от 1.2498, ще доведе до повторен тест на 1.2600 нивото.


Подкрепа: 1.2494;
Съпротива: 1.2823; 1.3282; 1.3385

GBP/USD

Британският паунд също поднови спада си, като затвори търговията в сряда на нива от 1.5476. Ако продължаващият спад на двойката от 1.6299 се задълбочи и пробие 1.5400 нивото, тя най-вероятно ще се насочи към тестване на подкрепата при 1.5232. В посока нагоре, евентуално покачване на GBP/USD ще отведе двойката към тест на 1.5600.

Подкрепа: 1.5599; 1.5232;
Съпротива: 1.5846; 1.6061; 1.6299;

USD/CHF

Валутната двойка отбеляза силно възходящо движение по време на търговията в сряда, като затвори търговията на нива от 0.9708. Ако възходящият тренд на USD/CHF продължи и ще се насочи към съпротива при 0.9782. В посока надолу, евентуален нов спад ще доведе до повторен тест на съпротива при 0.9365 нивото.

Подкрепа: 0.9365; 0.9042; 0.9000;
Съпротива: 0.9782;

USD/JPY

Двойката отбеляза понижение по време на търговията в сряда, затваряйки на нива от 79.05. Ако низходящото движение продължи, USD/JPY ще се насочи надолу към подкрепа при 76.00. В посока нагоре, при евентуално обръщане на движението, ще отведе валутната двойка към съпротива при 80.54 и нагоре към 81.77.

Подкрепа: 78.99 76.00;
Съпротива: 80.54; 81.77; 84.16;

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни финансови пазари

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alvaro
# 0
02:06 | 18 June 2012
This is just the perfect awensr for all of us
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg