Финансовият министър на Бразилия Гуидо Мантега предупреди, че “протекционистичния” ход на Федералния резерв на САЩ да продължи с количественото улесняване (QE3) ще предизвика отново валутни войни с потенциално драстични последствия за останалата част от света.

“Трябва да се разбере, че има последствия,” заявява Мантега в интервю за Financial Times.

QE3 на ФЕД “ще донесе малки ползи на САЩ, тъй като там вече няма липса на ликводност, но тази ликвидност на се насочва към производството.”

Вместо това тя подтиска долара и има за цел да увеличи износа на САЩ.

Мантега посочи решението на Централната банка на Япония от тази седмица да увеличи размера на собствената си програма за изкупуване на облигации, след взетото вече решение от ФЕД, като доказателство за нарастващото глобално напрежение. “Това е валутна война,” казва той.

Продължителната политика на количествено улесняване ще навреди на търгоията в цял свят, от развиващите се икономики до износители от развития свят като Германия и Япония.

“Японските компании се оплакват от скъпата йена. Ако по-слабият долар води до нарастването на конкуренцията в търговията, тогава това ще накара Бразилия да предприеме мерки, за да спре поскъпването на реала,” казва Мантега.

Той не разкрива какви могат да бъдат тези мерки. Бразилия обаче използва редица мерки от 2010 г. насам, за да спре поскъпването на валутата си. Вчера доларът се търгуваше срещу 2.02 реала, което е с около 30% под пика от юли 2011 г., който беше 1.52 реала за долар.

“Бих казал, че бразилската валута днес е на разумна стойност. Все още е надценена спрямо кошница от валутите на основните ни търговски партньори, но при настоящите нива реалът помага за конкурентоспособността на бразилските компании.”

“САЩ, Европа и Великобритания действат по-протекционистично от Бразилия,” казва той.