Доларът поевтиня спрямо кошница от няколко валути днес, след като разочароващите данни за щатската икономика го отдалечиха от достигнатия преди това 12-дневен връх.

Доларовият индекс остана почти без промяна на ниво от 96.020 пункта, след като вчера отстъпи от нивото от 96.399 пункта, което бе най-високото от 16 март насам. Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1194 долара, след като поскъпна с около 0.3%, прекъсвайки шестдневната си губеща серия.

Продавачите се прицелиха в долара, след като слабите данни за потребителските разходи накараха икономисти да занижат прогнозите си за ръста на БВП за първото тримесечие.

Прогнозният модел на подразделението на Федералния резерв в Атланта пък показа вчера, че щатската икономика расте с под 1% на годишна основа през първото тримесечие, в сравнение с 1.4% през четвъртото тримесечие.

Разочароващите данни намалиха перспективите за предстоящи вдигания на лихвите, които някои ръководители на Фед заявиха през миналата седмица, че може да станат факт още следващия месец, ако икономиката продължи да набира инерция.

Йената, от своя страна, се представя по-слабо и от долара.

Спекулациите за предстоящи нови стимули за икономиката и очакванията, че министър-председателят Шиндзо Абе ще забави въвеждането на непопулярното увеличение на данъка върху продажбите поставиха йената под натиск.

Доларът се движеше близо до нивото от 113.69 йени, достигнато вчера, което е най-виското от 16 март насам, докато еврото достигна двуседмичен връх от 127.15 спрямо японската валута.

На фона на отстъплението на долара британският паунд се доближи до нивото от 1.4300, отдалечавайки се от достигнатото през миналата седмица дъно от 1.4056. Суровинните валути, като канадския и австралийския долар, също поскъпнаха.

Австралиецът за последно се търгуваше на ниво от 0.7553 спрямо щеатския долар, след ръст от 0.5% вчера.