Доларът се търгува близо до двумесечен връх спрямо кошница от валути, след като изнесените данни за имотния пазар в САЩ подкрепиха позицията на Федералния резерв за вдигане на лихвите в краткосрочен план.

Щатската валута поскъпна и срещу йената, след като нагласите за избягване на риска отслабнаха на фона на ръста при европейските и щатските акции.

Доларовият индекс нараства с 0.3%, до 95.618 пункта, недалеч от двумесечния връх от 95.660 пункта, достигнат вчера, след като изнесените данни показаха, че продажбите на еднофамилни жилища в САЩ скачат до осемгодишен връх през април, а цените са достигнали рекордни нива.

Оптимистичните данни за жилищния пазар подкрепиха записаното в протокола от последната среща на Фед през април, който даде индикации, че централната банка скоро може да вдигне лихвите, ако състоянието на икономиката е достатъчно стабилно.

Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1139 спрямо долара, близо до достигнатото вчера ниво от 1.1133, което бе най-ниското от март насам.

Доларът бележи повишение от 0.1%, до 110.090 йени, отдалечавайки се от достигнатото вчера дъно от 109.170 пункта. Той се приближи до триседмичния връх от 110.590 йени, достигнат миналата седмица.

В следващите няколко дни посоката на долара може да се определя от данните за щатската икономика, сред които продажбите на жилища, които се очакват утре, от инфлацията в Япония и от данните за БВП на САЩ за първото тримесечие, които се очакват в петък.

Председателят на Фед Джанет Йелън се очаква да говори в петък, когато е последният ден на срещата на страните от Г-7 в Япония.

Британският паунд се търгуваше на ниво от 1.4613 спрямо долара, след като поскъпна до петдневен връх от 1.4641 във вторник, когато се повиши с над 1%.

Австралийският долар остава почти без промяна на ниво от 0.7188 щатски долара, отстъпвайки леко от близо тримесечното дъно от 0.7145, достигнато вчера.