Доларът поскъпва спрямо еврото и йената в началото на седмицата след поредицата коментари на ръководители във Федералния резерв, които подкрепиха очакванията за допълнителни вдигания на лихвите.

Коментарите от високопоставени ръководители, като президента на Фед в Сейнт Луис - Джеймс Булард, засилиха перспективите за повече вдигания на лихвите, отколкото пазарът бе очаквал.

Това помогна на долара да се възстанови от поевтиняването по-рано през месеца, когато Фед намали наполовина броя на очакваните вдигания на лихвите през годината до две.

Очакваните тази седмица данни за щатската икономика би трябвало да предоставят на инвеститорите възможност да преценят дали тя е в достатъчно добро състояние, за да понесе поредица от вдигания на лихвите.

Във вторник се очаква изказване на председателя на Фед Джанет Йелън, докато в четвъртък се очаква да говори президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк - Уилям Дъдли.

Доларът бележи ръст от 0.2%, до 113.375 йени, след като докосна 12-дневен връх от 134.400. Щатската валута бе поскъпнала с 1.4% спрямо йената миналата седмица, отдалечавайки се от 17-месечното дъно от 110.67, достигнато в средата на месеца.

Еврото поевтинява с 0.1% до 1.1160 долара, след понижение от 0.9% миналата седмица.

Доларовият индекс, който нарасна с близо 1.3% миналата седмица, докосна нивото от 96.368 пункта, което бе най-високото от 16 март насам.

Австралийският долар остава почти без промяна на ниво от 0.7506 щатски долара, след като миналата седмица се обезцени с 1.4% и отстъпи от осеммесечния връх от 0.7681, след като суровините поевтиняха.