Доларът запази ръста си спрямо йената след най-голямото си еднодневно поскъпване от седмица и преди явяването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса днес и утре.

Доларовият индекс нарасна на фона на очакванията, че Йелън ще даде допълнителни индикации за това кога Централната банка ще вдигне лихвите за първи път от 2006 г.

Йената остана почти без промяна, след като Централната банка на Япония запази рекордните си парични стимули.

Австралийският долар изтри загубите, след като Централната банка на Австралия потвърди отново очакванията си за период без промяна на лихвите. Южнокорейският вон падна до осемседмично дъно на фона на спекулациите, че властите ще се намесят, за да ограничат поскъпването на валутата.

Доларът поскъпна с 0.1% до 101.59 йени, след като вчера се оскъпи с 0.2%, което бе най-голямото повишение от 3 юли насам. Щатската валута остана без промяна спрямо еврото на ниво от 1.3619. Йената се търгуваше на ниво от 138.37 спрямо еврото в сравнение със 138.28.

Доларовият индекс на Bloomberg, който след представянето на долара спрямо 10 други основни валути, се покачи с по-малко от 0.1% до 1 007.13 пункта.

Днес Йелън ще говори пред банковата комисия в Сената, а утре ще се яви пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите.

Лихвите по 2-годишните щатски държавни облигации останаха почти без промяна на ниво от 0.46%, след като вчера нараснаха с 0.01 процентни пункта.

Икономисти прогнозират, че очакваните днес данни ще покажат, че темпът на растеж на продажбите на дребно в САЩ се е ускорил през юни и че производството в щата Ню Йорк бележи ръст през юли, според проучване на Bloomberg.

Доларът е поскъпнал с 0.4% през последните три месеца, спрямо кошница от 10 други основни валути. Йената се е оскъпила с 0.7%, докато еврото губи 1.2%.

Австралийският долар изтри понижението си от 0.1%, след като протоколът от последната среща на Централната банка на Австралия показа, че от банката смятат, че ниските лихви стимулират търсенето. Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 93.97 щатски цента, след като се оскъпи до 95.05 цента на 1 юли, което бе най-високото ниво от 7 ноември насам.

Южнокорейският вон поевтиня поне с по 0.6% спрямо всяка от 16-те най-търгувани валути, на фона на опасенията, че властите в Южна Корея ще се опитат да ограничат поскъпването на валутата.

Вонът се обезцени с 0.8% до 1 026.28 спрямо долара, след като падна до 1 026.74, което бе най-ниското му ниво от 21 май насам. Въпреки това вонът поскъпва с 2.3% от началото на годината.