Европейските акции отбелязаха ръст във вторник, записвайки втора поредна възходяща сесия, след като инвеститорите оцениха подобаващо новата порция финансови резултати.

Увеличението от 2,9% на акциите на Deutsche Bank AG спомогна за нарастване стойността на индекса Stoxx 600, след като от банката обявиха, че печалбите за първото тримесечие надминават очакванията на специалистите. Това помогна и на германския индекс DAX да увеличи стойността си с 1.5% до 9 584.12.

Компанията с най-голям ръст от немските акции бе Infineon Technologjes AG, затваряйки на плюс в размер на 4,6%. От Infineon предвиждат приходите да бъдат „поне в горните граници“ от направените преди това прогнози.

В понеделник Щатите обявиха допълнителни санкции наложени към 7 руски правителствени лидери и 17 компании свързани с „вътрешния кръг“ на руския президент Владимир Путин. Влиянието на тези санкции обаче е „притъпено“, тъй като „те засягат по-скоро руския елит, отколкото икономиката като цяло“, каза Мартшал Гитлър, ръководител в IronFX Global Ltd., в писмено обръщение, рано този вторник. „По този начин пазарите, а също така и президента Путин, съзират едно нещо – лиса на твърдост в опитите и желанието от страна на Запада, с цел да се минимизират собствените негативи заради Украйна.

Сесията във вторник на Уолстрийт имаше всичките белези на „рискова търговия“. Акциите затвориха предимно на по-високи позиции, след като по-добрите данни за приходите стимулираха апетита на инвеститорите за предприемане на по-голям риск. Оборотните акции, като тези на финансовите и технологичните компании, спомогнаха за нарастване на индекса S&P 50, докато инвеститорите се въздържаха от търговия с акции на компании от секторите на услугите и потребителските продукти, които доскоро бяха лидери на пазара. Те затвориха на по-ниски нива.

„В крайна сметка приходите бяха доста по-големи от очакванията, надминавайки извънредно ниските прогнози“, каза Пол Земски, главен инвеститор в ING U.S. Investment Management.

Инвеститорите пренебрегнаха леко разочароващите данни за жилищата и индекса на потребителското доверие. Междувременно фокусът бе насочен към предстоящата среща на Фед в сряда и също така докладите за БВП и безработицата, които са предвидени за по-късно тази седмица. Индексът на потребителското доверие леко е спаднал за април, разминавайки се с направените преди това предположения. Освен това ръстът на цените на американските жилища се е забавил за четвърти пореден месец през февруари.

Технически анализ

EUR/USD

Рязък спад отбеляза еврото спрямо долара във вторник. След динамичната вчерашна сесия, днес доларът се оказа по-силната валута, отдалечи двойката от съпротивата при 1.3904. Ако мечите настроения продължат да оказват влияние, подкрепата при 1.3704 ще бъде застрашена. Валутите отвориха търговията на цена от 1.3850, като в началото възходящият тренд преобладаваше. След като достигна връх при 1.3878, обаче, ситуацията се промени и двойката бе изпратена към низините. Понижението на цената продължи до самия край, който бе поставен на курс от 1.3811.

Подкрепа: 1.3748; 1.3704; 1.3674;

Съпротива: 1.3904; 1.3964;

GBP/USD

Паундът регистрира слаб ръст спрямо долара във вторник. Динамичната търговия от вчера бе продължена и днес, като колебанията в цената този път не бяха толкова драстични. Разликата между най-високата и най-ниската стойност бе в размер на 53 пипса. Ако все пак биковете засилят своето влияние над двойката, съпротивата при 1.6856 ще бъде преодоляна. Старта във вторник бе даден на курс от 1.6806, като редуващият се бичи и мечи тренд плавно отведоха валутите нагоре. Финалната линия бе пресечена на ниво от 1.6826.

Подкрепа: 1.6657; 1.6552;

Съпротива: 1.6856;

USD/CHF

Рязко повишение бе регистрирано от долара спрямо швейцарския франк във вторник. По този начин двойката се приближи до съпротивата при 0.8860 и ако възходящото движение продължи и занапред, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена от 0.8801, като в началото тренда бе низходящ. Около обяд, обаче, биковете се намесиха и само в рамките на няколко часа бе достигнат връх при 0.8845. След кратка корекция в посоката, финалът бе сложен на курс от 0.8834.

Подкрепа: 0.8769; 0.8742;

Съпротива: 0.8860; 0.8898; 0.8949;

USD/JPY

Доларът отбеляза слабо повишение спрямо йената във втория ден от седмицата. Минималният ръст не изигра особена роля за двойката и тя остана на приблизително еднакво разстояние между подкрепата при 101.71 и съпротивата при 103.42. Старта бе даден на цена от 102.48, като в началото тренда бе неутрален. Около 9 сутринта, обаче, бичите настроение взеха превес и насочиха валутите нагоре. След достигане на връх за деня при 102.77 посоката се промени и част от натрупаните позиции бяха загубени. Сесията бе затворена на курс от 102.63.

Подкрепа: 101.71; 101.18; 100.76;

Съпротива: 103.42; 104.10;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.