Цените на акциите в Азия падат днес от достигнатия шестгодишен връх, докато щатският долар запазва ръста си спрямо повечето основни валути, преди очакваните днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ и решението за лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Австралийският долар поевтиня с 0.7% и се търгуваше на ниво от 93.78 щатски цента по-рано днес.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 0.2% до 147.2 пункта, докато фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.1%. Цената на петрола падна в шести пореден ден, което е най-дългата губеща серия от май 2012 г. насам, докато платината се обезцени с 1.2%.

Спадът на австралийския долар дойде, след като управителят на Централната банка на Австралия Глен Стивънс заяви, че валутата е „надценена с повече от няколко цента“.

Така австралийският долар губи над 1.2% от стойността си за последните два дни, което е най-голямото подобно понижение от 21 май насам.

Отделни данни днес показаха изненадващ спад в продажбите на дребно, докато броят на разрешителните за строеж скача с 14.3% на годишна база през май. Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0.7%, като ръстът се оглавяваше от минните компании, след като цената на желязната руда нарасна с 0.5%.

Вчера глобалният индекс на MSCI затвори на рекордно високо ниво от 431.94 пункта на фона на ръста на пазарите от Сидни през Хонконг, Лондон и Ню Йорк. Щатският индекс S&P 500 добави по-малко от 0.1% до 1 974.62 пункта, докато Dow Jones се повиши с 20.17 пункта, или 0.1% до 16 976.24 пункта. И двата индекса записаха нови рекордни нива.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia-Pacific вчера затвори на ниво от 147.42 пункта, което бе най-високото от 6 юни 2013 г. насам. Индексът върви към осмото си поредно седмично повишение, което би било най-дългата печеливша серия от март 2012 г.

Южнокорейският индекс Kospi изгуби 0.2% днес, а японският Topix падна с 0.4% след като пред това нарастваше с 0.3%.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 0.1%, колкото добави към стойността си и китайския Shanghai Composite Index.

Цената на щатския лек суров петрол (WTI) падна с 0.4% до 104.09 долара за барел. Петролът от сорта Брент поевтиня с 0.2% до 110.98 долара за барел, отбелязвайки четвърто поредно понижение, след като бунтовниците в източна Либия обявиха, че две петролни пристанища, които бяха под техен контрол в продължение на година, в това число и най-голямото пристанище на страната, могат да отворят отново.

Платината се търгуваше на цена от 1 492.38 долара за тройунция като е на път да поевтинее за първи път от пет дни. Вчера металът нарасна до деветмесечен връх на фона на признаците за нараснало търсене от страна на автопроизводителите.

Никелът с тримесечен срок на доставка поскъпна с 1% до 19 825 долара на метричен тон. Повишението е седмо поредно като металът върви към най-дългата си печеливша серия от април.