Облекчават се регулациите при публично предлагане на ценни книжа

363
Облекчават се регулациите при публично предлагане на ценни книжа

При публичното предлагане на ценни книжа, когато емисиите не надвишават 3 милиона евро, няма да се изисква изготвяне и публикуване на проспект, както и неговото последващо одобрение от Комисията за финансов надзор.

Той ще бъде заместен от друг, по-опростен документ. Това се предвижда в предложените промени на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които бяха приети на днешното заседание на Министерския съвет.  

С промените се въвеждат мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1129 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно проспекта, който трябва да се публикува при публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар.

С промените се отменя предишната Директива 2003/71 /ЕО и се усъвършенства националната правна уредба, се посочва още в прессъобщението на МС.

В мотивите към проектозакона е посочено, че се очаква промените да имат положителен ефект върху достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, както и общо за капиталовия пазар, особено в контекста на създалата се кризисна ситуация с COVID-19.


Ще се прецизира и понятието за публично дружество, като се пояснява, че едно дружество става публично при кумулативно наличие на условията емисията акции да е вписана с цел търговия на регулиран пазар в регистъра на КФН и да е допусната до търговия на регулиран пазар.

Прецизират се понятията за "емитент", въведени в ЗППЦК чрез Регламент (ЕС) 2017/1129 и Директива 2004/109/Е0 с оглед различните изисквания към лицата, произтичащи от обхвата на посочените актове.

Във връзка с въвеждането на изискванията на Регламент (ЕС) 2017/1129 се налагат промени в таксите, събирани от Комисията за финансов надзор.

В съответствие със Стратегията за развитие на капиталовия пазар, КФН няма да събира такси за одобрение на проспект за публично предлагане на ценни книжа в срок до 1 януари 2021 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg