Среброто на четиригодишен връх. Ще поскъпва ли още?

3812
Среброто на четиригодишен връх. Ще поскъпва ли още?

© Pixabay

Цената на среброто достигна четиригодишен връх заради опасенията от свиване на предлагането и покачващия се интерес на инвеститорите към т. нар. "активи убежища", които се считат за по-сигурни във времена на криза.

Спот цената на среброто (тази, която се ползва при договори с незабавна доставка) се повиши с малко над 2% тази сутрин до ниво от 20.33 долара за тройунция, а фючърсите с доставка през септември поскъпват с 2.9%, до ниво от 20.78 долара за тройунция.

Това е първият случай, в който цените преминават границата от 20 долара за тройунция от юли 2016 г. насам.

Възходящият тренд продължава, след като в периода от април до юни среброто регистрира най-силното си тримесечие от 2010 г. Един от основните двигатели на тази тенденция са опасенията на инвеститорите от евентуално свиване на предлагането в резултат на разпространението на COVID-19 по света.


Добивът на ценни метали беше един от най-тежко засегнатите сектори в резултат на пандемията. В Латинска Америка, където се добива по-голямата част от глобалните запаси от сребро, броят на новозаразените продължава да се увеличава, а в Мексико броят на жертвите на болестта наскоро надмина този в Италия.

От края на месец март насам цената на среброто се повишава с над 40%, докато за същия период златото поскъпва с близо 15 на сто. Успоредно с повишението на цените инвеститорите увеличават покупките и на борсово търгуваните фондове, инвестиращи в сребро - тренд, който няколко месеца по-рано се наблюдаваше и при златото.

Активите на сребърните ETF-и се увеличават с 21% през второто тримесечие и достигат рекордни равнища.

На база на настоящите цени за покупката на една тройунция злато са необходими близо 90 тройунции сребро. Ппрез последното десетилетие средното съотношение е било около едно към 69.

Според анализаторите на Goldman Sachs това означава, че среброто би трябвало да поскъпне още, за да може показателят да се доближи до средните си исторически нива.

В анализ на американската инвестиционна банка се посочва, че среброто все още се търгува "с отстъпка" спрямо златото и това го прави атрактивно за купувачите.

Златото най-скъпо спрямо среброто от 5 000 г. насам Златото не е най-страхотният актив за хеджиране напоследък, но то блести по-силно спрямо среброто

Среброто се използва широко и в индустрията, а секторът, който в най-голяма степен е зависим от него, е електрониката, защото белият метал е сред най-ефективните проводници. Сребото има много техонологични приложения - от чиповете до екраните на телевизорите.

Сребърната паста е и една от основните съставки при производството на слънчеви панели. През последните години този отрасъл се радва на бурно развитие, което се отразява и на търсенето на сребро.

Сребърни компоненти се използват и в тежката индустрия при заваряването на различни повърхности и елементи, както и в химическата промишленост. То служи за катализатор при извличането на важни химикали, като формалдехида и етиленовия оксид, който се използва за производството на пластмаса.

Компаниите от сферата на медицината и бижутерията също са сред традиционно големите потребители на сребро. Металът има и антибактериални свойства, което го пави подходящ за пречистване на съдове за вода, опаковки на храни, хладилници и т.н.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg