Централните банки купиха най-малко злато от януари насам

5569
Централните банки купиха най-малко злато от януари насам

Централните банки са закупили 2 тона злато през октомври, става ясно от данни на Световния съвет по златото. Това са най-слабите покупки от януари тази година, когато бяха придобити 13 тона.

Четири банки бяха основните купувачи през този период. Най-много злато бе закупено от Казахстан (6 тона), докато Индия придоби 3.8 тона.

От началото на 2021 г. златните резерви на Индия бележат ръст от 71 тона, което е най-бързото им увеличение от 2009 г. насам.

Русия закупи 3 тона злато през октомври, с което увеличи златните си резерви за трети пореден месец.

Ирландия също се включи към централните банки, добавили поне по 1 тон злато за октомври, колкото бяха закупени и през септември.

Три банки бяха основните продавачи през месеца – Узбекистан се раздели с 8 тона, докато Турция и Катар намалиха златните си резерви с по 2 тона.

Годишните изменения: 

Тайланд и Япония заемат челните места при най-големите нетни купувачи от началото на годината, след като добавиха респективно 90.2 и 80.8 тона злато.

Следват Индия и Унгария, които придобиха съответно 71 и 63 тона, както и Бразилия и Узбекистан, закупили 62.3 и 42.6 тона от благородния метал.

Сериозни покупки бяха осъществени и от Сингапур (26.3 тона) и Казахстан (15 тона). 

България: 

Страната ни не е купувала злато през настоящата година, след като през 2020 г. закупи 0.3 тона.

Страната ни в момента заема 52-а позиция сред най-големите държатели на злато, като разполага с 40.8 тона. Златните ни резерви в момента представляват 6.5 на сто от всичките ни резерви. 


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg