А. Антонов: Ръстът в строителството дава повод за оптимизъм

1934
А. Антонов: Ръстът в строителството дава повод за оптимизъм

Съгласен съм с твърдението на арх. Здравков, че инвестициите трябва да се развиват там, където има транспортна обезпеченост. Но преди да се развият дадени райони, имаме участието на един или няколко инвеститора, които правят нещо голямо.

Пример за подобно нещо е Бизнес парк София. Това каза Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, по време на панел „Недвижими имоти“, който се проведе в първия ден на „Шумът на парите“.

Миналата година се отчете 29% ръст в разрешенията за строеж на нови сгради спрямо 2016 г. Това е четвърта поредна година ръст за новото строителство с над 20% годишно. В четвъртото тримесечие на годината ръстът е само 3%, но това може би се дължи на предсрочните избори и на сравнително нестабилната политическа ситуация“, каза Андонов.  

Той отбеляза сериозния ръст в офисите, в индустриалните и търговските площи, което говори за оптимизъм на пазара.


Като негативна тенденция Андонов определи разделянето на пазара в София и Пловдив спрямо този в останалата част  на страната и най-вече големите градове, които доскоро се развиваха със сходни темпове, като Бургас, Варна, Стара Загора.

„В двата морски града ръстът на сделките е под 10%“, посочи той. Като причина за забавянето на последните пазари Андонов посочи вътрешната миграция, които „изсмукват останалата част от страната“.

Експертът раздели пазара на 6-7 годишни цикли. „Ако се обърнем към пазара от началото на 90-те години до днес, ще видите че има 6 -годишен период на възход, след което следва 6-годишен период на спад. Ако следваме тази логика, означава, че до 2020 г. ще се радваме на възходящ пазар, ако не станем свидетели на някакъв катаклизъм“, добави той.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg