АДРЕС: Отдръпване има при новите клиенти на пазара на имоти

7410
АДРЕС: Отдръпване има при новите клиенти на пазара на имоти

© Адрес

Замръзна ли имотният пазар в последния месец? Какви са очакванията на експертите за следващите месеци, както и за цялата 2020 г.?

Вижте какво каза специално за Profit.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

  1. Отдръпнаха ли се купувачите на имоти в последните 3 седмици?

Отдръпване има при новите клиенти – купувачи и наематели, което е съвсем разбираемо предвид настоящата ситуация. Първите дни след обявяването на извънредното положение пазарът „замръзна“. Постепенно обаче хората осъзнаха, че в следващите седмици, по един или друг начин, ще живеем в извънредни условия, което не би могло да стопира изцяло живота им.

Тези, които искат да се сдобият с имот, се завръщат към това си намерение, като, разбира се, го правят с повишено внимание към безопасността на процесите. Ние им съдействаме, като вземаме всички необходими мерки и се опитваме да извършваме максимално много от процесите дистанционно.


  1. Какво се препоръчва на хората, които са започнали да търсят жилище или са подписали предварителни договори преди да започне извънредното положение?

Макар и с повече условности, в момента покупката на имот е възможна. Съветваме клиентите, които са открили подходящото жилище за себе си, да финализират сделката, като им съдействаме за всички стъпки.

  1. Можем ли да очакваме фалити на строители в следващите месеци?

Не бих могла да се ангажирам с толкова крайни прогнози, още повече предвид липсата на яснота колко дълго ще продължи извънредното положение. Следим внимателно кой как се държи на пазара и как се адаптират различните участници, но е трудно да предвидим дългосрочните ефекти за сектора.

Строителството към момента не е спряло, огледите се осъществяват по-лесно, а понякога дори са на открито. През второто тримесечие очаквам раздвижване на цените при новите проекти, което вероятно ще повлияе и върху активността на купувачите.

  1. Какъв процентен спад на имотния пазар в София се предвижда за второто тримесечие на 2020 г.? Може ли да се направи прогноза и за цялата 2020 г.?

В момента пазарът е в застой. Сделките са продиктувани предимно от належаща жилищна нужда, а нотариусите са в особен режим на работа, което допълнително затруднява финализирането на покупките. Трудно може да се изведе процент, с който да се прогнозира спадът в обема на пазара, още повече до края на годината.

Клиентите, търсещи не на всяка цена, изчакват и всичко зависи от това колко дълго ще живеем в извънредни условия.

  1. Кой сегмент на пазара на имоти ще пострада най-много?

Ако се вземе предвид целия сектор на недвижими имоти, несъмнено сегментът на краткосрочното отдаване под наем е най-засегнат. Като част от туристическия пазар, отдаването на жилища чрез онлайн платформи вече търпи сериозни загуби.

Някои анализатори дори прогнозират края на Airbnb, след като приключи пандемията, но според мен е рано за подобна теза.

На второ място бих поставила бизнес имотите. В този сегмент неизвестните са твърде много – тепърва ще предстои да видим колко бизнеси ще се свият, колко фирми ще освободят наетите площи или ще дигитализират процесите си.

  1. Какви са очакванията ви за наемите в големите градове?

Голяма част от работещите в чужбина българи се върнаха и тези, които не разполагат със собствено жилище, търсят краткосрочни решения като наем. Очаквам поетапно раздвижване на сегмента в големите градове в страната.

Друг ефект от ситуацията е търсенето на предоговаряния на настоящите отношения между собственици и наематели. Съветваме наемодателите да бъдат толерантни към наемателите, с оглед на запазване на дългосрочните си отношения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg