Перспективата Европейската централна банка (ЕЦБ) да се разграничи от Федералния резерв на САЩ по отношение на намаляването на лихвените проценти може да създаде бъдещи проблеми пред еврозоната.

Това коментира пред CNBC Даниел Лакал, главен икономист в Tressis Gestion.

Към момента изглежда, че ЕЦБ е на път да намали лихвените проценти на заседанието си през юни, ако не се стигне до големи изненади, а скорошните данни за инфлацията подкрепиха тезата за предстоящо намаляване на разходите по заемите.

Междувременно централната банка на САЩ запази лихвените проценти на стабилно равнище, като се позова на "липсата на по-нататъшен напредък" в намаляването на инфлацията до целевото равнище от 2%.

В изявлението си Федералният резерв заяви, че не очаква да намали лихвите, докато не придобие "по-голяма увереност", че инфлацията се движи устойчиво обратно към целевото си равнище, като повтори формулировката, използвана след заседанията през март и януари.

Тази перспектива оставя твърдо вероятността ЕЦБ да намали лихвените проценти преди Фед.

"Проблемът с намаляването на лихвите в момента е, че ЕЦБ приема за даденост силата на еврото. И ако те започнат да намаляват преди Федералния резерв, това по същество ще даде на света сигнал, че еврото трябва да отслабне", заяви Даниел Лакал, главен икономист в Tressis Gestion.

"А ако еврото отслабне, разходите за внос на еврозоната ще се увеличат, което ще затрудни още повече растежа на еврозоната.", допълни той.

Според икономиста, намаляването на лихвите от ЕЦБ през юни няма да накара германските, френските или испанските компании да вземат повече кредити, "защото малкото намаление не е двигател на търсенето. То се отнася до апетита за бизнеса и потребителските заеми.

"Това, което прави търсенето на кредити интересно или го повишава, е фактът, че има икономически и инвестиционни възможности и те са ограничени от регулациите и погрешната енергийна политика на еврозоната.", допълва икономистът.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар пред CNBC.

В интервю през април председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че централната банка продължава да е напът да намали лихвените проценти в близко бъдеще, освен ако няма допълнителни сътресения.

"Просто трябва да изградим малко повече увереност в този дезинфлационен процес, но ако той се движи според нашите очаквания, ако нямаме голям шок в развитие, се насочваме към момент, в който трябва да смекчим рестриктивната парична политика", заяви Лагард.

Официалните данни от 30 април, показаха, че цените в еврозоната са се задържали на равнище от 2,4% през месеца, а икономиката се е върнала към растеж през първото тримесечие на 2024 г.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,3% през първото тримесечие, което е малко по-добре от консенсусните очаквания на икономистите. БВП за четвъртото тримесечие на 2023 г. беше ревизиран от липса на растеж до свиване с 0,1%, което означава, че през втората половина на миналата година еврозоната е била в техническа рецесия, отбелязва CNBC.

Според Лакал от Tressis Gestion, една от преобладаващите пазарни тези е, че високите лихвени проценти в Европа са виновни за бавния икономически растеж.

"Забавянето в еврозоната обаче няма нищо общо с повишаването на лихвените проценти", заяви той. Икономическа слабост в еврозоната трябва да се отдаде на енергийната политика, регулаторните мерки и политиката в областта на земеделието и селското стопанство, допълва експертът.