Пролетните срещи на Международния валутен фонд през изминалата седмица събраха световни икономисти и ръководители на паричните политики, включително финансисти от Европейската централна банка.

CNBC разговаря с 12 членове на Управителния съвет на институцията по време на събитието, за да разкрие какви са последните им виждания за перспективите пред лихвените проценти и инфлационния натиск, след като през март ръстът на цените в еврозоната се охлади до 2,4%.

На заседанието си през април ЕЦБ предпочете да задържи лихвените проценти на стабилно равнище, като отправи послание за намаление през юни.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ: Пазарите да очакват понижение, ако няма изненади

Ръководителят на ЕЦБ отправи твърдо послание: Пазарите трябва да очакват скорошно понижение на лихвените проценти, ако не се стигне до големи изненади.

"Просто трябва да изградим малко повече увереност в този дезинфлационен процес, но ако той се движи според нашите очаквания, ако нямаме голям шок в развитието, се насочваме към момент, в който трябва да смекчим рестриктивната парична политика", заяви Кристин Лагард.

Франсоа Вилерой дьо Гало, Френска централна банка: Достатъчно уверени сме да намалим лихвите

Според дьо Гало ЕЦБ трябва да намали лихвите през юни, така че по-високите проценти да не нанесат твърде големи щети на икономиката, която миналата година едва избегна рецесия, но изпадна в стагнация.

Ако не се стигне до голяма изненада преди следващото заседание на Управителния съвет в началото на юни, "трябва да намалим лихвите, защото сега сме достатъчно уверени и все по-уверени в дезинфлационния път в еврозоната", заяви Вилерой.

"Сега има много голям консенсус, че е време да се направи тази застраховка повече или по-малко срещу това, което бих нарекъл втори риск. Първият е да действаме твърде рано и да позволим на инфлацията отново да тръгне нагоре, а това би било опасно", допълни той.

"Но вторият риск би бил да изостанем от кривата и да платим твърде висока цена за икономическата активност и заетостта.", допълва управителят на Френската централна банка.

Йоахим Нагел, президент на Bundesbank: Увеличава се вероятността от намаление

"Увеличава се вероятността" за намаляване на лихвите през юни, заяви Нагел и допълни, че съществуват уговорки, включително рискът от по-високи цени на петрола.

"Основната инфлация все още е висока, както и инфлацията в сектора на услугите. За юнското заседание ще получим новите прогнози и ако има потвърждение, че инфлацията наистина намалява, и ще постигнем целта си през 2025 г., както казах, вероятността това понижение на лихвите да е за юнското заседание става все по-голяма", обясни Нагел.

Роберт Холцман, Австрийска централна банка: Може да променим стратегията си заради Близкия изток

Един от членовете на Управителния съвет, които са настроени най-ястребово, Роберт Холцман, посочи геополитическото напрежение като най-голямата заплаха за намаляване на лихвените проценти през тази година.

"Видяхме какво се случи в Близкия изток. Може да имаме различна цена на петрола и това, разбира се, може да наложи да преосмислим стратегията си", заяви той.

Марио Сентену, Централна банка на Португалия: Ще дадем отговор, съответстващ на възстановяването на икономиката

За Марио Сентену, който е по-миролюбиво настроен, е "крайно време да променим този цикъл на паричната политика" предвид неотдавнашното забавяне на инфлацията.

"Сигурен съм, че ще дадем отговор, съответстващ на възстановяването на икономиката на еврозоната, което сме заложили в прогнозата си", заяви той, допълвайки, че пазарните очаквания за юни са "много ясни".

Габриел Маклауф, Ирландска централна банка: Новите данни промениха мнението ми

Габриел Маклауф заяви, че най-новите набори от данни са променили мнението му за лихвените проценти.

Преди Коледа той дори не беше готов да изключи по-нататъшни повишения.

"Мисля, че през последните няколко седмици вече видяхме достатъчно данни, за да кажем, че сме достигнали върха на стълбицата и на последното ни заседание придобихме по-голяма увереност, че можем да започнем да намаляваме затягането на позицията си по паричната политика", заяви финансистът.

Пиер Вюнш, Национална банка на Белгия: Ще ни трябват лоши новини, за да не намалим през юни

"Наистина ще ни трябват лоши новини, за да не направим намаление през юни", смята Пиеш Вюнш от Белгия, визирайки две изненадващо отрицателни инфлационни стойности или рязко покачване на цените на петрола.

Прогнозите на служителите на ЕЦБ, данните за заплатите и темпът на инфлация в сектора на услугите също ще бъдат от решаващо значение, допълни той.

Що се отнася до евентуално последващо съкращение през юли, заяви, че ще бъде "от предпазливата страна".

Борис Вуйчич, Хърватска национална банка: Фед няма да определи какъв е нашия избор

На въпроса дали ЕЦБ ще бъде повлияна от последните събития в САЩ, където инфлацията и коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл накараха пазарите да оттеглят очакванията за намаляване на лихвените проценти, Вуйчич подчерта независимостта на централната банка.

"Ние ще провеждаме политиката си независимо от Фед. Разглеждаме нашия набор от данни, а между САЩ и Европа има различия от началото на инфлационния цикъл, не само сега. Така че каквото и да избере Фед, то няма да определи какъв е нашият избор", убеден е Вуйчич.

Гедиминас Шимкус, управител на Централна банка на Литва: ЕЦБ ще бъде централната банка, която трябва да бъде следвана

Шимкус също подчерта разликите между инфлацията в САЩ и Европа, като първата се определя от фискалната политика със суровините, а втората е съсредоточена върху енергията и храните.

"Ние не следваме Фед. Сега ЕЦБ ще бъде централната банка, която трябва да бъде следвана", обясни той.

Това е така въпреки потенциалните глобални верижни ефекти от по-силния долар поради по-високите за по-дълъг период лихвени проценти в САЩ, смята още финансистът.

Той допълни, че настоящата му базова линия е за "около три" намаления на лихвените проценти през тази година.

Мартинш Казакс, Централна банка на Латвия: Намалението не е гарантирано, но вероятността е висока

ЕЦБ може да бъде "уверена", че по-лошото е зад гърба ѝ по отношение на инфлацията, въпреки рисковете, смята Мартинш Казакс, управител на Централната банка на Латвия.

Той отбеляза, че до юни все още се очакват две отчитания на инфлацията, което означава, че намалението не е гарантирано – но "вероятността е доста висока".

Оли Рен, Централна банка на Финландия: Намаление – да, ако инфлацията съответства на прогнозите

Подобно на други ръководители Оли Рен заяви, че би било уместно да се намалят лихвените проценти през юни, ако инфлацията продължи да съответства на прогнозите.

Той отбеляза напрежението в Близкия изток като потенциален риск.

"Досега ескалацията беше избегната и видяхме, че пазарната реакция на събитията беше по-скоро умерена... но все още съществува известен риск от ескалация", заяви той.

Едуард Шиклуна, Централна банка на Малта: Всичко сочи към намаляване на инфлацията

Контекстът на "много слабата икономика и много слабия икономически растеж през последните шест тримесечия" в еврозоната е ключов за решенията за лихвените проценти, смята управителят на Централната банка на Малта. Този контекст е налице въпреки различията между устойчивостта в ориентирания към услугите юг и слабостта в по-ориентирания към производството север, заяви той.

"Всичко сочи към намаляване на инфлацията навсякъде, включително при заплатите, храните, енергията и т.н. Въпросът е по-скоро дали не сте склонни да рискувате и дали не се страхувате заради рисковете, които изчаквате, за да намалите.

Можеше лихвите да се намалят още през март или дори през април", продължи той, като добави, че се надява мнозинството от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ да подкрепят намаляването през юни.