От 31 януари Оли Рен се връща на поста си управител на Централната банка на Финландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви той пред Reuters.

Рен беше в отпуск от юни миналата година, за да води кампания за президентския пост в страната си, но не успя да се класира за втория тур на изборите, който ще се проведе следващия месец.

"Сърдечно ви благодаря. За мен беше привилегия да бъда номиниран. Заедно проведохме страхотна и запомняща се кампания.

Да се върнем към ежедневието и пътуването. Гуми с грайфери и професионален сервиз за ремонт на велосипеди.

Малкият бизнес в светлината на прожекторите! И все така за републиканските ценности", написа Рен към публикация в личния си профил в X, придружена от негова снимка с велосипед.

Политикът заяви, че бързото му завръщане в Централната банка след кампанията е в съответствие с конституцията на Финландия, както и с етичните правила на Bank of Finland и ЕЦБ.

"Следвах много внимателно буквата и духа на закона и разбира се, ще продължа да го правя", заяви Рен, визирайки независимостта на централната банка от политическо влияние.

Най-много в историята: Изборите, които преначертават света през 2024Потенциалните правителствени промени могат решително да наклонят геополитическия баланс

Оли Рен развива кариерата си в различни институции на ЕС. Член е на Центристката партия, чиито принципи проличават в политическия му път, включващ длъжности като евродепутат, съветник по икономическата политика и министър на икономиката, припомнят финландски медии.

Като член на Комисията "Проди" той изиграва ключова роля в разширяването на ЕС, наблюдавайки присъединяването на България и Румъния през 2007 г., като същевременно се справя с противоречията около турското членство.

Експертният му опит в справянето с предизвикателствата на кризата с еврото и финансовите затруднения на Гърция го превръщат в значима фигура по време на мандата му като комисар на ЕС.

Гърция е икономическа сила на годината според EconomistС темп на растеж на БВП от 1,2% тя се откроява сред останалите държави с резкия си ръст на реалната стойност на фондовия пазар, която от 2022 г. до 2023 г. е нараснала с 43,8%

Влиза обратно във финландската политика през 2015 г. като министър на икономиката.

Има водеща ролята в извеждането на Финландия от рецесията чрез намаляване на данъците и разходите.

През 2018 г. Рен става управител на Централната банка на Финландия, като наблюдава паричната политика и усилията за дигитализация.

Той обяви независимата си кандидатура за президентските избори през 2024 г. с подкрепата на Асоциацията на избирателите и Центристката партия във Финландия.