Бившият германски министър на финансите Волфганг Шойбле, който помогна за преодоляването на дълговата криза в еврозоната, почина на 81-годишна възраст.

Депутат в германския Бундестаг в продължение на 51 години, той заема ключова роля в преговорите за обединението на Германия след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Въпреки че никога не е бил канцлер, Шойбле е смятан за един от най-влиятелните политици в историята на Германия, пише BBC.

Волфганг Шойбле се присъединява към консервативната партия CDU през 1965 г. и влиза в Бундестага седем години по-късно, когато е на 30 години.

Като министър на вътрешните работи на Западна Германия той е съавтор на договора в Източен Берлин, който обединява страната през август 1990 г. По-късно той нарича обединението "връхната точка в политическия ми живот".

Въпрос на ДНК: Германците обедняват, но не искат държавата да взима дълговеЕдва 34% искат поемането на повече дълг, въпреки че 53% смятат, че бюджетната криза е финансов проблем за тях

Девет дни след официалното обединение на Германия той е прострелян в гръбначния мозък и челюстта по време на предизборна кампания и до края на живота си използва инвалидна количка.

Месеци по-късно той се завръща на обществената сцена с пламенен призив за преместване на столицата на обединената страна от Бон в Берлин.

През 1998 г. той оглавява CDU, докато Ангела Меркел не поема поста през 2000 г. в разгара на скандал за дарения на партията, отбелязва BBC.

След като става канцлер на Германия през 2005 г., тя го назначава първо за министър на вътрешните работи, а след това и за министър на финансите, където в продължение на осем години се грижи за балансирането на германския бюджет.

През 2014 г. той постига така наречения schwarze Null или черен нулев бюджетен дефицит на Германия.

Напускайки правителството през 2017 г., Шойбле става председател на Бундестага. Той е най-дългогодишният депутат в него, като печели избори в 14 избирателни района.

Ненаучените уроци на ГерманияБерлин трябва да намали зависимостта си не само от Русия, но и от Китай

В речта си пред Европейския парламент преди четири години Волфганг Шойбле заяви, че без обединението на Европа, Изтока и Запада, нямаше да има обединение на Германия, и предупреди, че "международният ред, основан на правила, е подложен на натиск".

Извън родината си, той е омразна фигура за много гърци по време на дълговата криза в еврозоната, тъй като беше инициатор на непопулярната програма за строги икономии, наложена на страната им.

"Дълговата криза в Гърция и другите кризи, които тя породи, представляват ясно предупреждение за европейските политици да не позволяват на публичния дълг да се трупа безкрайно", заяви той пред Европейския парламент през 2011 г.

Неговият безкомпромисен подход към кризата го накара да предложи гръцки "таймаут" от еврото, въпреки че това беше отхвърлено от Атина.

На 70-ия му рожден ден през 2012 г. Меркел определи Шойбле като "архитект на германското единство, архитект на движението на правителството и понастоящем архитект на стабилната еврозона."