Рискът от глобална рецесия е минимален, въпреки продължаващата геополитическа несигурност.

Това е заключението на Международния валутен фонд, който тази седмица леко повиши прогнозата си за глобалния растеж до 3,2% през 2024 г. и прогнозира същия темп през 2025 г.

"Когато правим оценка на риска около тази базова линия, вероятността да имаме нещо като глобална рецесия е доста минимална. На този етап ще са необходими много усилия, за да се срине икономиката. Така че се наблюдава огромна устойчивост по отношение на перспективите за растеж", заяви пред CNBC Пиер-Оливие Гуриншас, икономически съветник и директор на изследователския отдел в МВФ.

"Спектърът от добри новини" включва добрите икономически резултати на САЩ и няколко развиващи се пазарни икономики, както и инфлацията, която спада по-бързо от очакваното доскоро, въпреки по-слабия растеж в Европа, допълни икономистът.

Той обаче отбеляза, че в Европа има различия, като МВФ понижи прогнозите си за растежа на Германия, Франция и Италия, но ги повиши за Испания, Португалия, Белгия и Обединеното кралство.

В прогнозите за растежа от есента на миналата година беше отчетена повишената геополитическа нестабилност, като напрежението в Близкия изток и рисковете за петролния пазар, войната в ивицата Газа, която наруши транспортните маршрути в Червено море, както и продължаващата война в Украйна, която имаше по-широко въздействие върху цените на енергията в Европа през 2022 г.

Значителното и трайно нарастване на цените на петрола през 2024 г. и по-нататъшното прекъсване на превозите между Азия и Европа ще подхранят инфлацията през 2024 г., отбеляза Гуриншас, което ще накара централните банки да задържат по-високи лихвени проценти за по-дълго време и ще натежи на глобалния растеж.

Според оценка на МВФ, последователно покачване на цените на петрола с около 15% през 2024 г. би довело до повишаване на глобалната инфлация с около 0,7%, въпреки че досега стойността на суровината се оказа сравнително стабилна дори на фона на напрежението между Израел и Иран.

Въпреки положителната последна прогноза, МВФ оценява сериозността на геополитическите рискове.

"Досега по някакъв начин се справяхме със ситуацията и не наблюдаваме странични ефекти от Близкия изток. Но това не е даденост и е един от големите рискове, които виждаме.

Последиците за цените на петрола могат да бъдат значителни, ако конфликтът ескалира", допълват от финансовата организация.

Високите корпоративни оценки също могат да създадат значителен риск за финансовата стабилност, тъй като пазарният оптимизъм не е обвързан с фундаменталните показатели, коментира директорът на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ пред CNBC.

През по-голямата част от тази година финансовите пазари са в подем, подкрепени от намаляващата инфлация и надеждите за предстоящо намаляване на лихвените проценти. Но този "оптимизъм" е довел до такива оценки на компаниите, че те могат да станат уязвими при настъпване на икономически шок, смята Тобиас Ейдриън.

"Притесняваме се за някои сегменти, в които оценките станаха доста разтегливи", допълни той.

"Миналата година водеща роля изиграха технологиите, но в този момент сме свидетели на нарастване на оценките във всички сфери. Винаги стои въпросът, ако се случи негативен шок, до каква степен ще има пренастройване на цените", обяснява икономистът.

Според него кредитните пазари са особено притеснителна област.

"Бих посочил кредитните пазари, където спредовете са много малки, въпреки че основните показатели на кредитополучателите се влошават, поне в някои сегменти. Дори по-рисковите кредитополучатели са в състояние да емитират нов дълг и то на много благоприятни цени", добави той.

Притесненията на МВФ относно финансирането обхващат и пазара на недвижими имоти, най-вече на търговските имоти, които Ейдриън нарича "донякъде обезпокоителни".

По-специално, средните и малките кредитори биха могли да бъдат уязвими от сътресения в сектора, който е подложен на натиск от преминаването към дистанционна работа и онлайн пазаруване, допълват от МВФ.